Davina Philtjens, de motor van de Red Flames

Sport | Vrijdag omstreeks 21u neemt België het in de kwartfinales van het Europees Kampioenschap voor vrouwen op tegen Zweden. Dat land staat momenteel tweede op de wereldranglijst en is dus een te duchten tegenstander voor onze Flames. Op papier kunnen onze landgenotes die wedstrijd moeilijk winnen, maar ze zullen ongetwijfeld vertrouwen op de ervaring van hun verdedigster Davina Philtjens om die overwinning toch in de wacht te slepen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Groot zijn is lang geen vereiste om een topvoetballer te worden, vraag dat maar aan Lionel Messi. Ook bij de vrouwen is die eigenschap van toepassing. Kleinere atletes schuwen hun grotere concurrenten meestal niet, laat staan in rechtstreekse duels. Ze weten dan ook als geen ander dat talent in andere eigenschappen verborgen zit.

Davina Philtjens, de linksback van de Red Flames, is een van de beste voorbeelden van zo’n kleine speler met uitzonderlijke kwaliteiten. Ze is slechts 1,51 meter groot en toch wordt ze gezien als een van de sterkhouders van de ploeg. Zowel met haar voeten als haar spelinzicht kan ze tegenstanders de loef afsteken. Die talenten zagen we zeker in haar prestaties tijdens de wedstrijd tegen Italië.

Een echte pitbull

De verdedigster van Sassuolo lag mee aan de basis van het enige doelpunt van België, wat ons een historische plek in de kwartfinales opleverde. In de momenten net voor het doelpunt liet ze zien hoe ze als een pitbull een verdedigingslijn kan verschalken. De zevenvoudig Belgisch kampioene met Standard was sneller bij de bal dan haar tegenstander en kon de bal zo richting het strafschopgebied koppen, waarna Tine De Caigny haar eerste doelpunt van het toernooi maakte. 

De snelle, sterke en vooral op constant niveau presterende speelster van de Red Flames speelde een grote rol in de aanloop naar het Europees Kampioenschap. Ze had er in 2017 al een EK op zitten en werd mede dankzij haar grote ervaring uitgeroepen tot ‘woman of the match’ in de eerste wedstrijd van de Belgen op een groot toernooi tegen Denemarken. Intussen is Philtjens een van de weinige Belgen die meer dan 100 caps op haar palmares heeft staan. Tegen Zweden zal Philtjens opnieuw een van de sterkhouders van de ploeg zijn. We kunnen er nu al van uit dat ze opnieuw bliksemsnel langs de flanken zal lopen om ofwel de aanvalsters goed te bedienen, ofwel zelf haar kans te gaan.  

Volg de kwartfinale van de Red Flames tegen Zweden, vrijdag om 21u00, live op Canvas.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top