One day, one goal: Eric Abidal pakt uit met bijzonder zeldzaam doelpunt

Sport | Olympique Lyon was vele jaren geleden de absolute nummer één van het Franse voetbal. Heel wat grote namen passeerden er de revue, en één van hen was Eric Abidal. De Franse verdediger kende er heel wat mooie momenten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Eric Abidal werd in de zomer van 2004 voor 8,5 miljoen euro van AS Monaco getransfereerd naar Olympique Lyon. De toen 24-jarige verdediger scoorde zijn eerste doelpunt voor Lyon tijdens de bekerwedstrijd tegen Lille OSC in de winter van 2004. Nadien was het ruim twee jaar wachten op een volgende treffer.

Abidal nam het met Lyon op 17 januari 2007 in de Ligue 1 op tegen Le Mans. Na 22 minuten rukte Abidal via de linkerflank op en hij kreeg de bal op perfecte wijze aangespeeld. De defensie werd helemaal uit verband gespeeld door de loopactie en dito pass, waardoor Abidal schuin tegenover Le Mans-doelman Yohann Pelé kwam te staan. De linkspoot versloeg de Franse doelman met een kanonskogel in de korte hoek en zo werd het 1-0, wat ook de eindstand was.

Abidal kon zo een zeldzame keer juichen na een doelpunt. Abidal speelde in zijn carrière 437 wedstrijden in clubverband en daarin vond hij amper 4 keer de weg naar doel. Na drie jaar Lyon verkaste Abidal voor 15 miljoen euro naar FC Barcelona. Na zes jaar ging hij terug naar AS Monaco en in 2014 sloot hij zijn loopbaan af bij Olympiacos.

Ziekte

Op 15 maart 2011 kondigde FC Barcelona aan dat Eric Abidal had te kampen met een tumor in de lever en hij werd twee dagen later geopereerd. Amper twee maanden later mocht hij 90 minuten meespelen tijdens de Champions League-finale tegen Manchester United, die met 3-1 werd gewonnen. Abidal kreeg de aanvoerdersband en mocht de trofee in de lucht steken. Een emotioneel en prachtig moment voor de Fransman.

De lijdensweg was echter nog niet over, want in maart 2012 deelde FC Barcelona mee dat Abidal een levertransplantatie moest ondergaan omdat de problemen niet van de baan waren na de vorige operatie. Een jaar later kon hij weer voetballen. Enkele maanden nadien trok hij naar AS Monaco en daar was hij kritisch voor het bestuur van Barça omdat hij net na zijn terugkeer kreeg te horen dat hij weg moest.

Terugkeer

"Vooral de uitleg van de club tijdens mijn laatste persconferentie was teleurstellend. Ze zeiden dat het om een professionele keuze ging, waardoor andere clubs gingen twijfelen om mij aan te trekken. Het ging niet eens om geld. Het bewijs daarvan is dat de club me niet betaald heeft tijdens de maanden dat ik ziek was", zei hij toen aan L’Equipe.

Alle plooien werden echter gladgestreken, want Abidal ging in 2018 aan de slag als technisch directeur van de Catalanen. Twee jaar later werd hij bedankt voor bewezen diensten toen Barcelona met 8-2 verloor van Bayern München. Sindsdien is hij op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Fan van deze reeks? Herbeleef dan het heerlijke doelpunt van Xabi Alonso tegen Valencia.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top