Red Flames eervol onderuit tegen topfavoriet Frankrijk: een nederlaag die hoop biedt

Sport |

Zoals te verwachten viel moest België op de tweede speeldag in de EK-groepsfase het onderspit delven tegen titelfavoriet Frankrijk (2-1). Toch waren er voldoende zaken die perspectief bieden op een positief vervolg in dit toernooi. Een analyse.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De eerste 20 minuten draaiden uit op een ware overrompeling van de Franse dames. Langs alle kanten en vanuit alle hoeken snelden ze de Red Flames voorbij. Vooral de linkerflank met het dynamische en getalenteerde duo Karchaoui-Cascarino was onhoudbaar. De Flames probeerden zich kranig te weren, maar Les Bleues bleken eenvoudigweg sneller, sterker, technischer en tactisch sterker. Na amper 6 minuten zette de sterke Diani al de 1-0 op het scorebord voor Frankrijk. Het gevreesde scenario van een pandoering zoals Italië die op de eerste speeldag kreeg van de Fransen (5-1) doemde ook in Rotherham op.

Maar dat was buiten een sterke Nicky Evrard gerekend, de Belgische doelvrouw die enkele keren gevat tussen kwam en zo verdere schade beperkte. Meer zelfs, bij hun eerste kans konden de Red Flames zowaar tegenprikken. Na een knappe actie over de linkerflank werd het in de 36ste minuut 1-1: lange pass van Philtjens op Wullaert, die knap doorstak naar Cayman, waarna de Lyonspeelster met een tippertje doelvrouw Peyraud-Magnin te grazen nam.

Het bracht twijfel in de rangen bij Frankrijk, die de situatie wel meteen konden rechtzetten en nog voor rust weer uitliepen tot 2-1, na een knappe actie van Mateo op links en een rake kopbal van Mbock Bathy. Conclusie van die eerste helft: Frankrijk zoals verwacht veel beter, maar de Belgen liepen zich de longen uit het lijf om de schade te beperken en hielden -mede door de onmondigheid van Les Bleues, die topspits Katoto al na een kwartier zagen uitvallen- de hoop op een stunt levend.

Sterke tweede helft

Na rust kregen we een ander spelbeeld. De dominantie van Frankrijk, dat voor rust 70 procent balbezit had en liefst 14 doelkansen (versus 1 voor de Belgen) versierde, brokkelde stelselmatig af. De Flames tankten vertrouwen en toonden een fantastische mentaliteit. Ze bleven voor elkaar knokken en wierpen zich voor elke gevaarlijke bal. In een 4-5-1 opstelling, met Wullaert als enige aanspeelpunt voorin, slaagden ze erin om 90 minuten lang in blok te spelen. Wullaert toonde daarbij haar surplus aan kwaliteit, als zowat enige in de ploeg bleef ze rustig aan de bal, ook onder druk van de potige Franse verdedigsters. Want dat is toch een werkpunt: in balbezit acteren de Flames veel te slordig in dit toernooi, ook tegen IJsland was dat al zo. En: op stilstaande fases moet er veel scherper verdedigd worden. Dat Wendy Rénard, waarvan iedereen weet dat zij hét gevaar is op standaardsituaties, bij ongeveer elke hoekschop vrij kan inkoppen, is te gek voor woorden.

Maar tot zover de kritiek, want zoals gezegd herstelden de Belgische vrouwen gaandeweg het evenwicht in de partij en konden ze de Fransen aan het wankelen brengen. De backs durfden niet meer zo hoog oprukken, achterin konden ze niet meer zo rustig uitvoetballen, voorin waren ze minder balvast. Dat had ook te maken met de goede vervangingen die bondscoach Ives Serneels doorvoerde. Met Marie Minnaert, Laura Deloose, Hannah Eurlings en Féli Delacauw bracht hij de juiste wisselspeelsters in, zij gaven de ploeg een welgekomen boost in die tweede helft. Enkel Tysiak kende een ongelukkige invalbeurt: de jonge OHL-speelster veroorzaakte een strafschop (evenwel gestopt door Evrard) en moest met een tweede geel karton al vroegtijdig weer gaan douchen. Met Cayman aan de rust naar de rechtsback te schuiven in plaats van de spartelende Vangheluwe werd ook die aanvoer lamgelegd bij de Fransen. Goed gezien van Serneels!

Dat de Flames ondanks het overwicht van de Fransen de schouders niet lieten hangen en ook 90 minuten tactische discipline toonden, schept alleszins perspectieven naar de derde, cruciale wedstrijd tegen Italië toe. Of hoe een nederlaag ook hoopvol kan zijn.

Volg deze maandag 18 juli vanaf 20u35 de voorbeschouwing en aansluitend om 21u de partij van de Red Flames tegen Italië op Canvas, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top