Felice Mazzu moet twee zware knopen doorhakken bij Anderlecht

Sport | RSC Anderlecht maakte zijn ambities bekend en gaat voluit voor een eerste landstitel sinds 2017. Felice Mazzu verving Vincent Kompany en de ex-coach van Union SG zal met een 3-5-2-systeem aantreden. Op het middenveld zal de trainer de nodige knopen moeten doorhakken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Anderlecht zal met drie centrale middenvelders aantreden. Josh Cullen zal daar niet meer spelen, want de Ier verlaat de club. Hij tekent voor het Burnley van Vincent Kompany, maar Mazzu heeft aan opties geen gebrek op het middenveld.

Kana of Trebel

Als verdedigende middenvelder heeft Mazzu de keuze uit twee spelers: Marco Kana en Adrien Trebel. Kana kende onder Kompany bijzonder sterke play-offs en was daar dé uitblinker bij de Brusselaars. Hij mocht tegen Nordsjaelland 90 minuten aantreden tijdens de eerste wedstrijd, die met 1-3 werd gewonnen. De 19-jarige middenvelder liet zien dat hij inzake voetballend vermogen wellicht de beste middenvelder is bij de Brusselaars. Daarom paste hij als gegoten in de voetbalvisie van Kompany. Mazzu verwacht echter andere zaken. Hij wil dat de defensieve middenvelder in zijn team de tegenstander opjaagt en hoog druk zet. De coach stuurde Kana tijdens die match regelmatig bij. Inzake positiespel moet Kana het dus anders aanpakken dan onder Kompany, waardoor het aanpassen is voor hem.

Trebel was persona non grata onder Kompany, hij paste niet in zijn voetbalvisie, maar hij krijgt een nieuwe kans van Mazzu. De 31-jarige Fransman is een speler die hoog druk zet en veel energie in een wedstrijd steekt. In de tweede match tegen de Denen mocht hij 90 minuten spelen (0-1-zege). In de eerste helft had Trebel het bijzonder lastig wanneer de tegenstander hem onder druk zette in balbezit. In de tweede helft kwam hij beter voor de dag nadat Majeed Ashimeru in de ploeg kwam. Trebel lag met een hoge balrecuperatie aan de basis van de enige treffer.

Conclusie: De strijd tussen Kana en Trebel ligt nog volop open. Beiden liggen in balans met elkaar en het is voorlopig koffiedik kijken wie de voorkeur geniet. In de komende oefenmatchen tegen Helmond Sport en Olympique Lyon krijgen de twee nog kansen om zich te tonen.

Olsson, Arnstad of Ashimeru

Als nummer acht heeft Mazzu nog meer opties: Kristoffer Olsson, Majeed Ashimeru en Kristian Arnstad. Zij kwamen ook aan de bak tegen Nordsjaelland. Olsson speelde aan de zijde van Kana, maar de Zweed – die een matig eerste jaar kende bij Anderlecht – kon niet echt overtuigen. Mazzu coachte hem vaak en de sierlijke middenvelder moet een extra dimensie aan zijn spel toevoegen. Mazzu verwacht immers een intensieve nummer acht, die voor diepgang zorgt. Dat is niet het sterkste punt van Olsson.

Arnstad brak vorig seizoen helemaal door in de play-offs. De jonge Noor liet daarbij goede zaken zien en hij tekende een nieuw contract. Met zijn werkkracht, loopvermogen en techniek heeft hij het ideale profiel in het systeem van Mazzu. Hij lijkt voorlopig in balans te liggen met Ashimeru. Die laatste is terug fit en liet tegen Nordsjaelland zien dat hij met zijn loopacties, eentijdsvoetbal en duelkracht een meerwaarde kan zijn.

Conclusie: Ashimeru lijkt, indien topfit, een grote kans te maken om als basisspeler aan het seizoen te beginnen. Arnstad klopt stevig op de deur en voor Olsson zou het wel eens een moeilijk verhaal kunnen worden.

Verschaeren, El Hadj of Refaelov

De laatste positie op het middenveld is de makkelijkste voor de coach. Yari Verschaeren gaat dit seizoen dé draaischijf van Anderlecht moeten worden. Hij kan als echte ‘nummer 10’ uit de voeten. Tegen Roda JC en Nordsjaelland scoorde hij vijf doelpunten. De jongeling is nu al een zekerheid in de basis.

Dat is minder goed nieuws voor Anouar Ait El Hadj (die vorig jaar een matig seizoen kende) en Lior Refaelov. Die laatste speelde als tweede spits tegen Nordsjaelland, wat geen succes was. Zij lijken voorlopig tevreden te moeten zijn met een plaats op de bank.

Conclusie: Refaelov en El Hadj moeten hopen dat Anderlecht zich plaatste voor de groepsfase van de Conference League, waardoor ze door het drukke programma nog regelmatig zullen spelen. Verschaeren is voorlopig de nummer één.

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Wil jij je kennis van de Jupiler Pro League en de trainers die er werkzaam zijn testen? Aarzel niet en test je kennis hieronder:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top