One day, one goal: Virgil van Dijk scoort zijn eerste goals in ongezien spektakelduel

Sport | Virgil van Dijk is een absolute sterkhouder bij Liverpool. Zijn grote doorbraak kwam er bij FC Groningen. Daar was hij in 2011 met twee goals betrokken tijdens de knotsgekke partij tegen ADO Den Haag.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Virgil van Dijk mocht in het seizoen 2010/2011 zijn debuut maken voor FC Groningen en het seizoen nadien werd hij een basispion. Op 29 mei 2011 ontving FC Groningen in eigen huis ADO Den Haag. Van Dijk startte die dag als rechtsachter, met de Belg Jonas Ivens naast hem als rechter centrale verdediger, en het werd een onvergetelijke partij voor de verdediger.

Van Dijk scoort twee keer

ADO begon met een 5-1-voorsprong uit de heenmatch aan deze terugwedstrijd, maar dat bleek niet genoeg te zijn om een rustige namiddag te kennen in Groningen. Tim Matavz zorgde voor de 1-1, maar Lex Immers sloeg terug. Het stond 1-1 bij de rust en ADO Den Haag leek op weg naar een ticket voor de Europa League.

Na de pauze ging het echter helemaal mis. Van Dijk zorgde na 49 minuten via een vrije trap voor de 2-1, al ging doelman Coutinho pijnlijk in de fout bij die treffer. Het was het eerste doelpunt als profspeler voor de toen negentienjarige Van Dijk. ADO begon te beven en Leandro Bacuna maakte de 3-1. FC Groningen geloofde in een stunt en Van Dijk scoorde even later zelfs de 4-1, al zag de doelman er bij die treffer wéér niet goed uit. Een doelpunt van Tim Matavz in de 89ste minuut zorgde voor verlengingen. Daar werd er niet meer gescoord en in de strafschoppenreeks toonde ADO Den Haag mentale veerkracht door met 3-4 te winnen en alsnog een Europees ticket te pakken.

De twee goals van Van Dijk kan je in onderstaand filmpje bekijken vanaf minuut 3:22 en 4:32.

Transfer van 85 miljoen euro

Voor Van Dijk was die match het echte startpunt van zijn carrière. Celtic Glasgow kwam hem in 2013 voor 2,75 miljoen euro weghalen uit Nederland en in Schotland maakte hij bijzonder veel progressie. Southampton zag zijn potentieel en besliste om in 2015 16 miljoen euro te betalen.

Na drie goede seizoenen bij de Engelse club klopte Liverpool aan, dat 85 miljoen euro overmaakte aan Southampton. Bij de Engelse topclub groeide Van Dijk uit tot één van de betere verdedigers uit de geschiedenis van Liverpool. En zeggen dat de Nederlandse topclubs hem in 2013 niet goed genoeg vonden. Van Dijk won bij Liverpool ondertussen de Champions League, de landstitel, het WK voor clubs, de FA Cup, de Europese Supercup en de League Cup.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top