Club Brugge en AA Gent willen seizoen openen met eerste prijs

Sport | De Jupiler Pro League hervat volgende week weer, maar Club Brugge en AA Gent geven elkaar komend weekend eerst partij in de Supercup. Het is de traditionele opener van het seizoen tussen de landskampioen en de bekerwinnaar. Wat mogen we verwachten?

Door Pickx

Deel dit nieuws

AA Gent was in 2022 één van de beste ploegen in België in het tweede deel van het seizoen. De Beker van België werd gewonnen, waardoor de club nog eens een prijs pakte. Toch staat er druk op de ketel, want de afgelopen twee seizoenen eindigden de Buffalo's twee keer buiten de top vier. Twee jaar geen Champions' play-offs, het was een blamage voor een topclub. Dat moét beter, waardoor vooral de competitiestart belangrijk is. Die was twee jaar op rij niet goed, waardoor ze achter de feiten aanliepen.

Cuypers en Fofana

Er viel weinig transfernieuws te bespeuren. Vanhaezebrouck kreeg met Hugo Cuypers zijn o zo gewenste nieuwe spits, maar daarnaast bleef het stil aan ingaande zijde. De coach verloor wel Roman Bezus (einde contract) en vooral Jordan Torunarigha. Die laatste keerde terug naar Hertha BSC, dat hem vorig seizoen uitleende aan de Buffalo’s. Zijn vertrek is een aderlating.

AA Gent hoopt Casper Nielsen nog weg te halen bij Union SG, maar dat is een moeilijk dossier. Vooraan geeft Vanhaezebrouck de 16-jarige Malick Fofana speelkansen. Hij zou na Matisse Samoise uit de eigen jeugd kunnen doorbreken. Het grootste wapenfeit is misschien wel dat Tarik Tissoudali nog in de Ghelamco Arena rondloopt. Hij dacht aan vertrekken, maar tot op heden is hij nog bij de club. Een nieuw contract behoort nog tot de mogelijkheden, maar het voorstel van AA Gent was voorlopig te laag. Zo lijkt er weinig te veranderen aan de ploeg die het seizoen sterk eindigde. AA Gent is niet meteen titelkandidaat, maar met de ervaren kern moet de top vier er dit seizoen wel inzitten.

Club Brugge al actief op de transfermarkt

Club Brugge is ook dit seizoen de grote titelfavoriet. Blauw-zwart investeerde al zeer stevig. Björn Meijer is de nieuwe linksachter en kwam voor 6 miljoen euro over van FC Groningen, aanvaller Ferran Jutgla werd voor 4 miljoen euro weggehaald bij het tweede elftal van FC Barcelona en Cyle Larin kwam gratis over van Besiktas.

Carl Hoefkens heeft een zeer ruime kern, waar Charles De Ketelaere (op weg naar AC Milan) en Noa Lang wellicht nog uit zullen verdwijnen. Club Brugge wil nog een extra goalgetter aantrekken, maar dat dossier verloopt bijzonder moeizaam. 

Nummer twee voor Gent, of zestien voor Club?

Club Brugge zal vooral in de aanval grote wijzigingen ondergaan, maar ook dit seizoen rekent Carl Hoefkens – die overnam van Alfred Schreuder - vooral op zijn ervaren pionnen. Mannen als Simon Mignolet (34), Clinton Mata (29) en Hans Vanaken (29) trekken al jaren de kar. Zij moeten de ploeg bij de hand nemen en voorts is het ook uitkijken of winteraanwinsten Tajon Buchanan en Andreas Skov-Olsen hun goede eerste maanden kunnen bevestigen.

De partij tussen AA Gent en Club Brugge kan wel eens spektakel opleveren. De twee clubs troffen elkaar vorig seizoen vier keer in de competitie en de beker. AA Gent won drie keer (6-1, 2-1 en 3-0), Club Brugge één keer (0-1). AA Gent gaat in het Jan Breydelstadion voor zijn tweede supercup, Club Brugge won de prijs al 16 keer. Wie gaat zondag aan de haal met de eerste prijs van het seizoen?

Volg de Belgische Supercup tussen Club Brugge en KAA Gent aanstaande zondag 17 juli vanaf 17u30 op de zender Eleven Pro League 1, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top