Het nieuwe Jupiler Pro League-seizoen schiet uit de startblokken met het duel Standard-Gent

Jupiler Pro League | Het Belgisch kampioenschap voetbal is back on track. Het Jupiler Pro League-seizoen 2022-2023 begint aanstaande vrijdag 22 juli en belooft spannender dan ooit te worden. Wie kan kampioen Club Brugge het vuur aan de schenen leggen en wie zal moeten knokken voor het behoud, vermits er drie ploegen zullen zakken naar de Challenger Pro League?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Twee maanden geleden kroonde Club Brugge zich andermaal tot kampioen van België. Vanaf komend weekend mag blauw-zwart zijn titel proberen verdedigen. Onder de nieuwe coach Carl Hoefkens zullen de Bruggelingen trachten een vierde titel op een rij te pakken. Het wordt uitkijken naar de concurrentie, die vanuit Antwerpse hoek verwacht wordt. Royal Antwerp FC zal onder Mark van Bommel opnieuw een stap hogerop moeten zetten. The Great Old zette de ambities nog wat extra in de verf met de komst van Rode Duivel Toby Alderweireld.

Op naar 16 clubs in 1A

Union Saint-Gilloise, vorig jaar de vicekampioen, staat voor het jaar van de bevestiging. Felice Mazzu ruilde de ene Brusselse club voor de andere, wat ervoor zorgde dat T2 Karel Geraerts een bank vooruit schoof in het Dudenpark. Mazzu van zijn kant hoopt de glorie bij Anderlecht weer te herstellen. Onder Vincent Kompany werden geen prijzen gepakt, wat maakt dat Anderlecht al sinds 2017 wacht op een landstitel.

Tot slot zullen clubs als KAA Gent, KV Mechelen (nu met Danny Buijs als coach), Sporting Charleroi, Racing Genk met Wouter Vrancken aan het roer en Standard (met Ronny Deila als T1) zich proberen opwerpen als outsiders voor het kampioenschap. 

Onderin belooft de strijd voor het behoud pittig te worden. Dit seizoen wordt het laatste jaar waar we met 18 clubs in 1A vertoeven. In het seizoen 2023-2024 zal de Jupiler Pro League namelijk uit 16 clubs bestaan. Dit betekent dat er maar liefst drie degradanten naar de Challenger Pro League zullen zijn dit jaar. RFC Seraing kon zich vorig seizoen ternauwernood redden tegen RWDM via barrages. Lukt het de Luikenaars opnieuw, ditmaal met José Jeunechamps aan het roer? Wat met het KAS Eupen van Bernd Storck of zelfs het Zulte Waregem van Mbaye Leye? En nieuwkomer KVC Westerlo, de kampioen van 1B, zal zich onmiddellijk moeten aanpassen aan de nieuwe situatie.

Meteen een kraker op zondagmiddag

Het nieuwe JPL-seizoen schiet op vrijdag 22 juli om 20u45 uit de startblokken, dit met een duel tussen Standard en Gent. De Luikenaars, nu in Amerikaanse handen, willen de rug rechten na enkele magere jaren. Ze mogen meteen vol aan de bak tegen KAA Gent, dat aan het eind van vorig seizoen in vorm was en op een haar na de Champions play-offs miste. Dat scenario willen de Buffalo’s dit jaar vermijden.

Sporting Charleroi ontvangt op zaterdag om 16 uur KAS Eupen. Seraing reist dan weer af richting Zulte Waregem. Op hetzelfde uur, 18u15, start ook de partij tussen KV Kortrijk en OH Leuven. ‘s Avonds wordt het zaterdagblok afgesloten met een duel tussen Sint-Truiden en Union

Op zondagmiddag krijgt de Belgische voetballiefhebber meteen een kraker voorgeschoteld. Om 13u30 kruisen dan Club Brugge en Racing Genk de degens. De Limburgers, die vorig seizoen wat teleurstelden, zullen nu meteen voor de verrassing willen zorgen tegen de landskampioen. Om 16 uur start vervolgens het interessante treffen tussen KV Mechelen en Antwerp. Later op de avond volgen nog Anderlecht-KV Oostende (18u30) en KVC Westerlo-Cercle Brugge (21u).

De kalender van de openingsspeeldag in de Jupiler Pro League

Vrijdag 22 juli

Zaterdag 23 juli

Zondag 24 juli

Volg de Jupiler Pro League het hele jaar door dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top