Hoe Hans Vanaken vanaf 2013 het zwarte beest werd van Anderlecht

Jupiler Pro League | In de zomer van 2013 opende RSC Anderlecht zijn seizoen met een thuismatch tegen Sporting Lokeren. Dat leek een haalbare kaart te zijn, maar een penaltymisser en een prachtig debuut van Hans Vanaken gooiden roet in het eten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Anderlecht begon als titelverdediger aan het seizoen en tegen Lokeren werden de troepen van John van den Brom geacht de competitie te openen met een makkelijke zege. De 21.340 aanwezige suppoters waren die dag echter getuige van het grote debuut van Hans Vanaken, op dat moment 20 jaar en pas overgekomen van Lommel SK, in de Jupiler Pro League.

Begin van een penaltydrama

De timide Limburger bracht Lokeren op 0-1 en met zijn loopacties was hij een gesel voor de defensieve spelers van paars-wit. De Brusselse fans waren die dag ook getuige van een ander debuut: dat van de 16-jarige Youri Tielemans. Hij maakte die dag indruk met enkele geweldige doorsteekpasses. Een nieuwe parel uit Neerpede, die de jaren nadien een absolute smaakmaker werd. Hij kwam al na 24 minuten in het veld voor de geblesseerde Sasha Kljestan.

Na de rust zorgde Massimo Bruno voor de 1-1, maar het was die dekselse Hans Vanaken die scoorde: 1-2. Jordan Remacle leek het licht uit te doen met de 1-3. Die dag begon ook het penaltydrama bij Anderlecht. Guillaume Gillet zette de eerste nog om, waardoor het 2-3 werd. Hij miste nadien wel de penalty, waardoor de 3-3 achterwege bleef. Dat seizoen miste Anderlecht een vijftiental strafschoppen en op een bepaald moment stonden de spelers van Anderlecht stijf van de zenuwen om een strafschop te nemen.

Vanaken scoort vlot tegen Anderlecht

Anderlecht-Lokeren was dus een match voor de geschiedenisboeken vanwege de start van een onwaarschijnlijk seizoen van penaltymissers bij Anderlecht en het debuut van Tielemans en Vanaken in de Jupiler Pro League. Anderlecht werd dat jaar na een straffe comeback in de play-offs alsnog kampioen, Tielemans brak helemaal door en werd enkele jaren later voor 25 miljoen euro verkocht aan AS Monaco , terwijl Vanaken een toptransfer naar Club Brugge versierde.

Hij werd er een boegbeeld en opvallend genoeg werd Anderlecht zijn favoriete tegenstander in België. Anno 2022 staat de teller van Vanaken tegen Anderlecht op 33 matchen, waarin hij 12 doelpunten scoorde en 11 assists uitdeelde. Het begon allemaal op 28 juli 2013, een dag die men ten huize Vanaken nooit meer zal vergeten.

Andermaal, in sport kan alles!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top