Oscar Pereiro: van verrassende winnaar van de Ronde van Frankrijk tot profvoetballer

Sport | Oscar Pereiro won in 2006 de Ronde van Frankrijk, maar dat was geen onvergetelijk jaar voor de populairste wielerwedstrijd ter wereld. Het was wel een uitzonderlijk succes voor de wielrenner die nadien de fiets vaarwel zei en ging voetballen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 2006 ging er een nieuw tijdperk in. Lance Armstrong nam in 2005 na zijn zevende opeenvolgende Tour-zege afscheid als wielrenner en er waren toen al bijzonder veel geruchten dat de Amerikaan doping nam in zijn succesjaren. Dat werd nadien ook pijnlijk duidelijk.

Een open strijd

Bij de start van de 93ste editie van de Tour de France was er geen uitgesproken favoriet. In de eerste week mocht Tom Boonen enkele dagen de gele trui aantrekken, maar tijdens de dertiende etappe greep de Spanjaard Oscar Pereiro de meest gegeerde wielertrui ter wereld.

De renner van Caisse d'Epargne leek nochtans een bijrol te gaan spelen toen hij tijdens de eerste bergrit maar liefst 29 minuten verloor, maar tijdens de dertiende etappe reed hij zijn achtervolgers op maar liefst 30 minuten achterstand. Daardoor werd hij de nieuwe leider met een voorsprong van 1:29 op zijn eerste achtervolger.

Doping

Twee dagen later, bij aankomst op Alpe d'Huez, nam de Amerikaan Floyd Landis 10 seconden voorsprong op de Spanjaard. De volgende dag beleefde Landis echter een horrordag en Pereiro nam een voorsprong van acht minuten op de Amerikaan. Landis vocht echter terug. Tijdens de zeventiende etappe richting Morzine presteerde hij bijzonder sterk en wist hij de achterstand op Pereiro terug te brengen tot 30 seconden. In de voorlaatste etappe ging hij voorbij de Spanjaard, waardoor Landis aan de leiding kwam.

Hij was het die de volgende dag in Parijs zegevierde met de gele trui voor Pereiro en Kloden. Maar zijn geluk zou van korte duur zijn, want Landis testte enkele dagen later positief op testosteron. Na lange maanden van procedures werd hem de zege afgenomen en werd Pereiro uitgeroepen tot winnaar van de Ronde van Frankrijk 2006.

Carrièrewending

"Toen ik erachter kwam dat ik de Ronde van Frankrijk alsnog had gewonnen, walgde ik aanvankelijk", legde Pereiro vorig jaar uit aan Ouest France. Hij kon zijn zege in 2007 niet bevestigen met een tiende plaats, in 2008 kwam hij zwaar ten val, in 2009 gaf hij op vanwege vermoeidheid en in 2010 stopte hij met wielrennen.

Pereiro verraste iedereen met een opvallende carrièrewending door plots te gaan voetballen. Hij tekende een contract bij de Spaanse derdeklasser Coruxo FC, waar hij vooral met het tweede elftal mocht meespelen. “Inzake uithouding was het geen probleem, maar de techniek en de snelheid van uitvoering waren moeilijk voor mij. Ik was niet de beste of de jongste, maar ik genoot er toch van”, zei hij. Oscar Pereiro werd nadien voetbalanalist voor de televisie, een radiocommentator bij wielerwedstrijden en hij maakt reclame voor kleding. Hij zal voor altijd de winnaar van de Ronde van Frankrijk 2006 blijven, ook al werd zijn naam nadien genoemd in enkele dopingzaken.

Andermaal, in sport kan alles!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top