Er was eens een Rode Duivel: Denis Odoi

Sport | In 2022 blikt Proximus Pickx terug op Rode Duivels die slechts een voetnoot in de geschiedenis van onze nationale ploeg zijn. Hoewel zij slechts een handvol wedstrijden internationals waren, zijn ze toch opgenomen in het geschiedenisboek van onze nationale ploeg. Deze keer hebben we het over Denis Odoi.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Denis Odoi werd enkele maanden geleden opgeroepen voor het nationaal elftal van Ghana en de speler van Club Brugge kwam enkel in aanmerking omdat zijn carrière bij de Rode Duivels er eigenlijk nooit echt een was.

Het was geen uniek gegeven dat Odoi de truitjes van twee nationale elftallen heeft kunnen dragen. In het verleden speelde Mehdi Carcela eens mee in een oefenpot met België, vooraleer hij uiteindelijk koos voor het nationaal elftal van Marokko. Nacer Chadli maakte dan weer de omgekeerde beweging. Odoi zorgde wel voor een zeer opvallend feit door pas 10 jaar na zijn debuutmatch bij de Rode Duivels voor Ghana te spelen.

Geen succes bij Anderlecht

Odoi doorliep de jeugdreeksen van Anderlecht, Racing Genk en Oud-Heverlee Leuven, en het was bij die laatste club dat hij in het seizoen 2006/2007 zijn profdebuut maakte. OHL was toen een tweedeklasser en Odoi maakte er drie jaar lang het mooie weer, totdat STVV hem onder impuls van Guido Brepoels – die hem nog kende van zijn tijd bij OHL – naar Limburg haalde. Bij STVV maakte Odoi een zeer goede evolutie door en Anderlecht wist hem daar voor de neus van Standard weg te kopen.

Zijn passage bij de Brusselaars mondde echter uit op een minder succesvol verhaal. De rechtsachter werd er nooit echt een vaste waarde en in zijn eerste seizoen speelde hij 19 wedstrijden. Tot ieders verrassing werd hij wel opgeroepen voor de Rode Duivels en Odoi mocht zich opmaken voor een oefenwedstrijd tegen Montenegro. Hij speelde 90 minuten in een defensie met namen als Nicolas Lombaerts, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen en Thibaut Courtois. Die match op 25 mei 2012, die op 2-2 eindigde, blijft echter zijn enige partij voor de Belgen.

Basisspeler in de Premier League

Het gaat nadien van kwaad naar erger met Odoi bij Anderlecht en na twee seizoenen verkocht de club hem aan Sporting Lokeren, waar hij drie jaar een sterkhouder was. Marc Wilmots riep hem nadien niet meer op voor de nationale ploeg, maar Fulham haalde de Leuvenaar wel voor de neus van AA Gent naar Engeland. Fulham speelde toen in de Engelse tweede klasse en promoveerde in 2018 naar de Premier League.

Daar was hij ook een basispion en plots viel zijn naam weer bij de Rode Duivels, nadat de Belgen knap derde eindigden op het WK. Bondscoach Roberto Martinez zou Odoi, die wel werd gescout door de bondsmensen, echter nooit oproepen. Na 4,5 jaar overtuigde Club Brugge Odoi om terug te keren naar België, Fulham knokte op dat moment weer voor de promotie naar de Engelse eerste klasse, en enkele maanden na zijn komst naar Brugge, maakte hij uiteindelijk zijn debuut voor Ghana. Hij kon voor hen uitkomen omdat hij enkel een oefenmatch speelde voor België. Odoi maakte meteen een WK-kwalificatie mee en mag zo grote hoop koesteren dat hij met Ghana komende winter aanwezig zal zijn op het WK in Qatar.

Fan van onze serie? Lees hier het verhaal van Michel Wintacq.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top