Nogal wat trainerswissels in de Jupiler Pro League

Sport |

Een nieuw voetbalseizoen betekent automatisch ook dat de clubs hun spelerskern vernieuwen. De zomermercato zal druk worden voor veel clubs, die trouwens vaak van trainer zijn veranderd. Een echte carrousel die we even nader onder de loep nemen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Er zijn zelden zoveel trainerswissels geweest in de hoogste klasse van de Jupiler Pro League als bij het begin van dit nieuwe seizoen. Niet minder dan 10 clubs hebben een nieuwe T1 om aan de competitie 2022-2023 te beginnen. Het zou zelfs een dominospel kunnen worden genoemd, aangezien sommige clubs bij de concurrenten zijn gaan shoppen, wat tot een grote trainerswals heeft geleid.

Club Brugge - Carl Hoefkens

Alfred Schreuder zou eindelijk slechts enkele maanden aan het roer blijven bij Blauw-Zwart, aangezien de Nederlander aan het einde van het seizoen besloot om de club te verlaten om trainer te worden bij Ajax. Om hem te vervangen heeft Club Brugge niet ver gezocht, want het stelde Carl Hoefkens als T1 aan. De voormalige Rode Duivel en Club-speler was assistent van Philippe Clement en daarna van Schreuder. Hij heeft het voordeel van continuïteit en dat hij de groep kent.

Union - Karel Geraerts

Nadat Felice Mazzu naar rivaal Sporting Anderlecht trok, koos Union, net als Brugge, voor een interne oplossing door Karel Geraerts als coach aan te stellen. De voormalige speler van Standard, Brugge en Charleroi was als assistent zeer betrokken bij de tactische keuzes van Union en zal dus het werk van Mazzu kunnen voortzetten.

Anderlecht - Felice Mazzu

Het einde van het avontuur met Vincent Kompany dwong de Brusselse club ertoe om op zoek te gaan naar een nieuwe coach. Anderlecht koos ervoor om Felice Mazzu bij Union te gaan halen. Een keuze waar veel Union-fans het nogal moeilijk mee hebben en die ook voor verwarring zorgt bij veel fans van paars-wit. Kan Mazzu zijn stempel drukken op Anderlecht en VK doen vergeten? De taak zal niet gemakkelijk zijn, vooral omdat het aanvallende compartiment opnieuw moet worden opgebouwd.

Antwerp - Mark van Bommel

Het ambitieuze Antwerp heeft gekozen voor een grote naam als trainer, de Nederlander Mark van Bommel. De aanwezigheid van Marc Overmars als technisch directeur is niet vreemd aan de komst van de oud-speler van PSV, Bayern, Barça en AC Milan naar de Bosuil. Van Bommel moet van The Great Old een titelkandidaat maken en Antwerp dominant voetbal laten spelen, op zijn Nederlands dus.

KAS Eupen - Bernd Storck

De Panda's hebben opnieuw voor een Duitse coach gekozen ter vervanging van Mickael Valkanis, die zelf Stefan Kramer vorig seizoen had opgevolgd. Bernd Storck is een slimme keuze voor AS, want met 3 rechtstreekse dalers en barragewedstrijd plus een kern die volledig heropgebouwd moet worden, was het nodig om een coach met ervaring te hebben in de strijd voor het behoud. Storck zal er alles aan moeten doen om Eupen in de hoogste klasse te houden.

Standard - Ronny Deila

De overname van Standard door het Amerikaanse 777 Partners leidde tot het ontslag van coach Luka Elsner. Om hem te vervangen, hebben de nieuwe eigenaars naar de MLS gekeken en voor Ronny Deila gekozen. De Noor komt rechtstreeks van New York City FC, een club waarmee hij in 2021 kampioen werd. Hij werd ook kampioen in 2015 en 2016 met Celtic, en in 2013 met Strømsgodset IF. De man weet dus als geen ander hoe hij een ploeg tot kampioen moet kronen.

KRC Genk - Wouter Vrancken

Het vertrek van Bernd Storck wordt gecompenseerd door de komst van Wouter Vrancken die coach was bij KV Mechelen. De Limburger deed het uitstekend bij Malinwa en speelde in 2019 kampioen in 1B en won de Beker van België. Een uitzonderlijke dubbel waardoor hij een goede reputatie kon opbouwen. Temeer omdat hij in 1A Mechelen altijd rustige seizoenen liet beleven door met de club drie jaar op rij in de top 8 te eindigen. Zijn terugkeer naar Genk, waar hij in 2007-2008 speelde, is voor hem een kans om zijn carrière naar een hoger niveau te tillen.

KV Mechelen - Danny Buijs

KV Mechelen is in Nederland naar een trainer op zoek gegaan om Wouter Vrancken te vervangen. De keuze viel uiteindelijk op Danny Buijs. De Nederlander was de afgelopen vier jaar trainer van Groningen waarmee hij telkens in de onderste helft van de Nederlandse Eredivisie eindigde. Zal hij in staat zijn om KVM verder te laten groeien en opnieuw Europees te laten voetballen? De taak zal niet gemakkelijk zijn, maar het doel zal zijn om zo hoog mogelijk te eindigen, ver van de beslommeringen van de strijd om het behoud.

Zulte Waregem - Mbaye Leye

Mbaye Leye's eerste ervaring als coach was geen groot succes bij Standard, maar hij kon Zulte Waregem overtuigen om hem het vertrouwen te geven voor dit nieuwe seizoen. Het is een echt liefdesverhaal tussen de club en de speler want Leye is er een clubicoon: de voormalige spits speelde in drie verschillende periodes meer dan 200 wedstrijden voor Zulte Waregem en scoorde bijna 90 doelpunten. Het valt nog te bezien of hij het als coach net zo goed zal gaan doen.

RFC Seraing - José Jeunechamps

RFC Seraing heeft een lokaal iemand gekozen om het eerste elftal van de club onder zijn hoede te nemen. De Luikenaar José Jeunechamps, hij heeft nog Standard en Cercle Brugge gecoacht en werd in mei bij Moeskroen weggeplukt, zal RFC Seraing moeten helpen om in 1A te blijven. Dit zal geen gemakkelijke opdracht zijn en zal ook afhangen van de spelers die FC Metz, waarmee de Metallo’s een samenwerkingsakkoord hebben, bereid is ter beschikking van de club te stellen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top