Cécile De Gernier: "De Red Flames hebben nog een weg te gaan”

Red Flames |

De Red Flames spelen binnenkort op het EK 2022. Proximus Pickx sprak met Cécile De Gernier, een RTBF-consultante die alle Belgische wedstrijden op het EK in Engeland ter plekke zal volgen. Hier zijn haar indrukken van de selectie, maar ook van de ambities van het Belgische team.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wat was uw eerste indruk toen de namen van de 23 Flames voor dit EK bekend werden gemaakt?

Cécile De Gernier: De coach heeft spelers opgeroepen die al enige tijd geblesseerd waren, zoals Kassandra Missipo, Amber Tysiak, Elena Dhont en Ella Van Kerkhoven. Het is een sterk signaal naar deze spelers toe. Het zijn belangrijke spelers, zowel op als naast het veld. Ze zijn erg positief ingesteld en liggen zeer goed in de groep, wat heel belangrijk is voor dit soort competitie. De coach heeft zijn basiself al, maar de spelers die hij selecteert moeten ook deel uitmaken van een positieve groepsdynamiek. En ik denk dat dat het geval is.

Voor mij is Féli Delacauw de grootste verrassing in deze selectie. Ze is erg jong en heeft nog nooit bij de Flames gespeeld. Ze heeft veel talent en ik denk dat haar wedstrijden of invalbeurten het bekijken waard zullen zijn. Als je kijkt naar haar eerste helft tegen Engeland, kunnen we alleen maar blij zijn om haar bij de 23 te hebben.

Hoe zou u de tegenstanders van België in de groespfase, respectievelijk Frankrijk, IJsland en Italië, omschrijven?

De Gernier: Ik denk dat het heel belangrijk is om tegen IJsland te winnen. Dat moet haalbaar zijn. De Flames zijn in staat zichzelf te overstijgen en grootse dingen te doen. De terugkeer van de vier geblesseerde spelers was misschien wel de ontbrekende schakel. Maar ze zijn terug en dat ze erbij zijn, kan alleen maar een positief effect hebben.

We moeten wel onze snelheid van uitvoering nog verbeteren. Dit is wat het verschil maakt tussen ons team en teams als Frankrijk en Spanje. Het Franse team zal een zeer grote uitdaging zijn voor de Flames, het zal zeer moeilijk worden. De Fransen hebben echt een topteam. Dit is niet een wedstrijd die we per sé moeten winnen. Maar als de Flames winnen van IJsland en verliezen van Frankrijk, kan er iets gehaald worden tegen Italië. Dit team heeft duidelijk het potentieel om punten te pakken tegen IJsland en Italië.

Wat is de sterkte van dit Belgische team?

De Gernier: De teamgeest. Dit zijn spelers die elkaar goed kennen, die al heel lang samenspelen. Ze spelen ook bijna allemaal in België, ze kennen elkaar. En de ervaring van de coach, Ives Serneels, is ook belangrijk. Hij heeft al meer dan tien jaar de leiding en heeft veel ervaring.

Denkt u dat de groep voor het EK 2022 erg verschilt van de groep van de vorige Euro?

De Gernier: Er zijn een tiental spelers die al ervaring hebben met een groot toernooi. Dat kan nuttig zijn. Maar wat interessant is, is de bijdrage van de jonge spelers die zeer goed opgeleid zijn. Ze zijn zelfs beter getraind dan de oudere spelers. Als ze in het nationale team komen, brengen ze iets extra's. Het grootste verschil tussen de ploeg van nu en die van vijf jaar geleden is het niveau van de training.

De Belgische coach Ives Serneels zegt dat het doel van de Belgen is om de tweede ronde te halen. Is dat ambitieus voor jou?

De Gernier: Het is zeer ambitieus, het is nog nooit gebeurd in de geschiedenis van ons vrouwenvoetbal. Het zal niet gemakkelijk zijn in deze groep. Ik hoop dat ze het zullen doen, maar we moeten het stap voor stap doen. De meisjes moeten niet te veel druk op zichzelf leggen. Het hoofddoel voor de Red Flames is ook om zich te kwalificeren voor het WK. Het EK is belangrijk en met dit soort met dit soort ambities zal het team verder blijven groeien. Maar je moet je beetje bij beetje ontwikkelen en niets overhaasten.

Sporza zal de EK-wedstrijden integraal en live uitzenden maar Euro 2022 kan ook gevolgd worden
via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top