Revolutie aan de gang bij Bayern München

Sport | Bij Bayern München breekt het einde van een cyclus aan. De Rekordmeister is bijzonder actief op de transfermarkt, om een nieuw hoofdstuk aan te snijden in de clubgeschiedenis. Het razend ambitieuze Bayern, heer en meester in Duitsland, wil ook op Europees niveau domineren en voert met dat doel voor ogen ingrijpende veranderingen door.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De laatste weken waait er een nieuwe wind door Beieren. Met een tiende Duitse kampioenstitel op zak is Bayern een legendarisch verhaal aan het schrijven. Het vorige seizoen was echter geen succes, met een vroege exit uit de Duitse beker en een uitschakeling in de kwartfinale van de Champions League door toedoen van het onbeduidende Villarreal. In zijn eerste seizoen op de bank had Julian Nagelsmann ongetwijfeld op beter gehoopt, net als zijn bazen. Zij maken deze zomer schoon schip.

Quo vadis, Lewandowski?

Het is de soap van de zomer in Beieren: de zaak-Robert Lewandowski. De Pool heeft duidelijk gemaakt dat hij wil vertrekken, maar hij wil zijn zin niet doordrukken. Al  laten zijn uitspraken weinig ruimte voor twijfel. "Ik wil daar niet meer spelen", zei hij tijdens het interlandluik begin juni. “Er is iets doods in mij, ik wil gewoon weg.” De sportief directeur van de club, Hasan Salihamidzic, probeert de gemoederen te sussen, maar de 33-jarige aanvaller wil alleen nog maar voor Barcelona spelen. Bayern vraagt naar verluidt 50 miljoen, terwijl Barça slechts 40 miljoen op tafel zou leggen, ook al heeft de speler nog een jaar te gaan met zijn contract in München.

Bayern heeft echter al een opvolger voor de Pool gevonden in Sadio Mané, die is overgekomen van Liverpool. Het spelsysteem van Bayern zal drastisch moeten veranderen om Mané in te passen, want de voormalige speler van The Reds is geen echte 9 zoals Lewandowski. Nagelsmann hoopt de Pool nog te behouden of een spits als Sasa Kalajdzic van Stuttgart aan te trekken, maar broedt in zijn achterhoofd al op een nieuw systeem: Coman en Gnabry op de flanken en Mané centraal, als een valse 9. Snelheid wordt daarbij de grootste troef. “Ik denk dat het nieuwe team erg goed is”, verklaarde oud-voorzitter Uli Hoeness aan Sport1. "Er wordt heel intensief aan het nieuwe team gewerkt. Als alles wat mij is voorgelegd naar behoren werkt, zie ik een goede kans op een aantrekkelijk elftal volgend seizoen... met Lewandowski."

Toekomst verzekerd

Bayern zet duidelijk in op de toekomst met het binnenhalen van jongeren als Ryan Gravenberch en Noussair Mazraoui. Tegelijk is jong bloed op weg naar de uitgang: Marc Roca, Corentin Tolisso en Süle zijn reeds vertrokken, Sabitzer, Zirkzee en Sarr zullen naar verwachting hetzelfde doen. Salihamidzic heeft naar verluidt ook middenvelder Laimer van Leipzg in het vizier.

Vorig jaar had de club al een gewichtige beslissing gemaakt die de toekomst van de club zou vormgeven door het contract van een aantal sterkhouders met een paar jaar te verlengen: Neuer (2024), Müller (2024), Kimmich (2025), Musiala (2026), Davies (2025) Coman (2027), Goretzka (2026), Sané (2025), Stanisic (2025), Pavard (2024), Lucas Hernández (2024) en Nianzou (2024).

Nu staat de club op het punt om hetzelfde te doen met Gnabry, wiens contract over een jaar afloopt, om een situatie als Alaba, die gratis vertrok, te vermijden. Het doel van al deze maatregelen: (weer) een reus worden op het Europese toneel.

Volg het nieuwe Bundesliga-seizoen op Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top