Keert Sofiane Hanni terug naar de Jupiler Pro League?

Sport | De zomermercato start officieel op 1 juli, maar heel wat clubs ronden nu al de nodige transfers af. De Belgische clubs krijgen ondertussen een buitenkans aangeboden, want Sofiane Hanni is sinds deze week een vrije speler. Keert hij terug naar de Jupiler Pro League?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Al-Gharafa maakte bekend dat Sofiane Hanni de club verlaat. De 31-jarige aanvallende middenvelder wenste niet bij te tekenen en wil graag terug naar Europa. Al-Gharafa haalde Hanni in de zomer van 2019 voor 3,5 miljoen euro weg bij Spartak Moskou. In Qatar deed hij het zeer goed met 34 doelpunten en 29 assists. Zijn passage in Rusland was dat minder. Spartak Moskou, dat 8 miljoen euro betaalde om hem weg te halen bij RSC Anderlecht, zag nooit de beste versie van Hanni. Met 5 goals en 8 assists in 34 wedstrijden werd hij met een onvoldoende doorgestuurd en dus met grof verlies verkocht.

Doorbraak in Mechelen

Hanni kende zijn echte doorbraak in Europa bij KV Mechelen. Toenmalig sportief directeur Olivier Renard deed een gouden zaak door Hanni als nobele onbekende in 2014 weg te halen bij het Turkse Osmanlispor. Hanni liet zich al snel opmerken vanwege zijn diepgang, technisch vermogen en doelgerichtheid.

Met 10 goals en 8 assists in zijn eerste seizoen maakte hij meteen veel indruk. In zijn tweede jaar bevestigde de speler en Hanni deed zelfs beter met 17 doelpunten en 9 assists. Herman Van Holsbeeck, toenmalig manager bij Anderlecht, geraakte onder de indruk en haalde hem voor 1,6 miljoen euro naar Brussel.

Titel met Anderlecht

De aanvallende middenvelder, die ook als tweede spits kan spelen, lag echter nooit in de bovenste schuif bij de aanhang van Anderlecht. Het waren tijden waarin de Brusselaars nog de nummer één waren in België, waardoor de lat nog zeer hoog lag bij de aanhang. Hanni kon wel goede statistieken voorleggen bij RSCA, want in 86 wedstrijden scoorde hij er 23 doelpunten en leverde hij 25 assists af. Hanni pakte in 2017 de landstitel met Anderlecht, wat tot op heden de laatste hoofdprijs was voor de Belgische recordkampioen.

Op zijn 31ste is Hanni een vrije speler en in de wandelgangen wordt zijn naam al gelinkt aan Belgische clubs. Voor veel ploegen zou de Frans-Algerijnse speler nog een grote meerwaarde zijn. Een terugkeer naar Anderlecht lijkt voorlopig niet echt aan de orde te zijn met de aanwezigheid van spelers als Lior Refaelov, Yari Verschaeren en Anouar Ait El Hadj.

Al zou hij wel graag terugkeren naar het Lotto Park. "Ik denk dat ik mijn plaats heb bij het huidige Anderlecht. Ik zou graag terugkeren, en met mijn offensieve kracht en ervaring zou ik de ploeg nog veel kunnen bijbrengen”, vertelde hij in april in de Waalse krant La Dernière Heure. Hanni maakte van 2014 tot 2018 grote sier op de Belgische velden. De kans is niet onbestaande dat hij nog een extra Belgisch hoofdstuk gaat beginnen. Wordt vervolgd.

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top