One day, one goal: Ronaldo scoort eerste WK-goal voor Brazilië tegen Marokko

Sport | Wie 1998 zegt, denkt als sportliefhebber automatisch aan het wereldkampioenschap voetbal. Frankrijk werd in eigen land wereldkampioen, andere schreven hun eigen geschiedenis. Zo ook Ronaldo Luís Nazário de Lima, die in 1998 zijn eerste WK-goal wist te scoren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Brazilië kende in zijn lange voetbalgeschiedenis tal van wereldsterren. Ronaldo is er daar eentje van. In 1994 zag hij vanop de bank zijn Brazilië wereldkampioen worden na een beklijvende penaltyreeks tegen Italië, de jaren daarop werd hij een onbetwiste nummer 1 in de aanval. Na succesvolle jaren bij PSV Eindhoven en FC Barcelona vertrok hij richting Italië. Inter, waar op dat moment spitsen als Ivan Zamorano en Christian Vieri rond liepen, werd zijn nieuwe bestemming in 1997. De concurrentie deerde Ronaldo niet, die in zijn eerste seizoen meteen 25 goals maakte voor Inter. Hij trok met andere woorden in bloedvorm naar het WK in Frankrijk.

Epilepsie-aanval voor finale

De Goddelijke Kanaries werden ingedeeld in Groep A met Schotland, Marokko en Noorwegen. Op 10 juni begon Brazilië aan zijn WK tegen Schotland. Waar hier nog een moeizame 2-1-zege werd geboekt, ging het vlotter in het tweede groepsduel tegen Marokko. Met een goal en een assist zette Ronaldo Brazilië op weg naar een simpele 3-0-winst. Ronaldo’s goal kwam er na een aanval vanuit het midden. Met een heerlijke lobpas zette Rivaldo de spits richting doel, die pal op de grote rechthoek met een lage streep droog in de verste hoek raak knalde.

Het Stade de la Beaujoire van Nantes was op die bewuste 16 juni getuige van een stukje voetbalgeschiedenis. Ronaldo scoorde namelijk tegen Marokko zijn eerste WK-goal ooit voor Brazilië. Er zouden er in 1998 nog drie andere volgen. Vooral zijn doelpunt tegen Nederland in de halve finales was van levensbelang. Na een 1-1-stand en 120 minuten voetbal moesten penalty’s beslissing brengen. Brazilië won het pleit en mocht zich opmaken voor een finale tegen gastland Frankrijk

Die werd echter roemloos met 3-0 verloren. Ronaldo beleefde een moeilijke match. Later zou blijken waarom. Zo kwam aan het licht dat Ronaldo voor de match een epilepsie-aanval had gekregen en zelfs bijna gestikt was in zijn tong. Het was met andere woorden onverantwoord dat Ronaldo de finale überhaupt speelde.

Tot 2014 WK-topschutter aller tijden

Il Fenomeno zou echter vier jaar later zijn gram halen. Opnieuw als frontman bij de Goddelijke Kanaries kroonde hij zich met acht goals tot topschutter van het WK in 2002. Hij werd ook met Brazilië wereldkampioen. In de 2-0-zege tegen Duitsland in de finale nam hij ook beide goals voor zijn rekening.

Het WK 2006 werd het laatste kunststukje van Ronaldo. Met nog drie goals werd hij zelfs topschutter aller tijden op het WK voetbal. Het record van 15 goals in totaal zou nog standhouden tot in 2014, toen de Duitser Miroslav Klose met 16 goals het record afpakte van de Braziliaanse vedette.

Bekijk hieronder de eerste WK-goal van Ronaldo.


Fan van onze reeks 'One day, one goal'? Lees dan ook even door over de eerste profgoal van Zinédine Zidane.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top