Er was eens een Rode Duivel: Jurgen Cavens

Sport | In 2022 blikt Proximus Pickx terug op Rode Duivels die slechts een voetnoot in de geschiedenis van onze nationale ploeg zijn. Hoewel zij slechts een handvol wedstrijden internationals waren, zijn ze toch opgenomen in het geschiedenisboek van onze nationale ploeg. Deze keer hebben we het over Jurgen Cavens.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Heel wat Belgische supporters en clubs hebben goeie herinneringen aan Jurgen Cavens. Of het nu bij Lierse, Standard of zelfs Beerschot was, bij elk van die clubs maakte de spits indruk en dat ondanks dat hij weinig doelpunten maakte. Desondanks kon hij telkens heel wat successen boeken. Zo was hij een keer landskampioen, won hij twee keer de Beker en twee keer de Supercup.

Doorbaak bij Lierse en nationale ploeg

Op 17-jarige leeftijd maakte Cavens midden in de jaren negentig zijn debuut bij de profs bij Lierse. De club speelde niet uitzonderlijk goed maar wist toch een vijfde plaats in het klassement te veroveren. In het seizoen 1995-1996 konden ze onder leiding van Eric Gerets opnieuw een top 5-plaats veilig stellen. De Leeuw van Rekem deed zijn spelers en Jurgen Cavens boven zichzelf uitstijgen en een jaar later won Lierse zijn vierde landstitel uit de geschiedenis. Cavens deed wel maar een kleine bijdrage aan die titel, want in drie matchen wist hij slechts 1 keer te scoren. Desondanks kon hij wel een landstitel op zijn palmares noteren!

In het jaar 1998-1999 brak de spits eindelijk helemaal door. Hij maakte twaalf doelpunten in 33 wedstrijden en een jaar later scoorde hij opnieuw elf keer, toen in 29 wedstrijden. Dankzij die goede prestaties werd de Belgische spits in april 1999 geselecteerd voor een wedstrijd bij de Rode Duivels. Tegen Roemenië speelde hij zijn eerste van vijf interlands. Pas in de laatste wedstrijd, tegen Letland, kon hij een keertje scoren. Ook voor de wedstrijd tegen San Marino in 2001, waarbij de Duivels het kleine voetballand verpulverden met 10-1, werd hij geselecteerd. Maar aan spelen kwam hij niet toe aangezien de trainer hem niet wisselde.

Naar het grote Marseille

Aan het einde van het seizoen 2001-2001 maakte Cavens een transfer van Lierse naar Standard. Daar verscheen hij voor slechts drie wedstrijden op de startlijst, maar opnieuw speelde hij geen minuut en bleef hij bankzitter. De Belgische international was dan al meer dan zes maanden niet meer opgeroepen voor de nationale ploeg en ook in eigen land speelde hij amper, een nieuwe transfer was dus in de maak. Standard leende Cavens uit aan Olympique Marseille, een handigheidje van de gemeenschappelijke eigenaar van beide ploegen waarbij onze landgenoot kon profiteren van de goede relaties tussen beide besturen. 

Die verbazingwekkende transfer op huurbasis groeide uit tot een flop, aangezien de spits opnieuw weinig speelminuten opdeed en hij slechts vijf wedstrijden zal spelen. In december 2001 maakt hij in een wedstrijd tegen Lorient ook zijn enige doelpunt voor zijn Franse werkgever, daarna keert hij terug naar Luik. In eigen land kan hij wel direct scoren in de eerste wedstrijd tegen Charleroi. Tijdens de rest van het seizoen gaat hij terug verder op zijn reguliere elan en kan hij tot en met de laatste wedstrijd slechts drie keer scoren.

Gemengde carrière

In de herfst van de carrière wordt hij nog uitgeleend aan Twente en nadien ook nog Gent. Toch slaagt hij er nooit in om zichzelf te verkopen en de clubs te overtuigen om hem definitief over te nemen van de Rouches. Uiteindelijk verhuist hij nog naar Beerschot, waar hij terug wat sterker speelt. Tenslotte keert hij in tweede klasse terug naar Lierse, waar hij in 2008-2009 heel sterk speelde en 23 keer scoorde in 41 wedstrijden. Tenslotte passeert hij nog langs Waasland-Beveren, Cappellen en Beerschot-Wilrijk, waar hij een punt zet achter zijn carrière met 131 doelpunten. 

Fan van onze serie? Lees hier het verhaal van Marvin Ogunjimi.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top