Deze uitdagingen staan Vincent Kompany te wachten bij Burnley

Voetbal | Burnley, dat afgelopen seizoen uit de Engelse Premier League degradeerde, heeft net de komst van Vincent Kompany geofficialiseerd. De voormalige coach van Anderlecht begint zo aan zijn eerste buitenlandse coachervaring, met totaal verschillende verwachtingen dan tijdens zijn periode in het Lotto Park.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Of Vincent Kompany zal slagen over het Kanaal is moeilijk te voorspellen. Na twee seizoenen op de bank bij paars-wit heeft de voormalige aanvoerder van de Rode Duivels besloten om een aartsmoeilijke uitdaging aan te gaan in zijn tweede thuisland, Engeland. De Manchester City-legende heeft niet de schijnwerpers van de Premier League uitgekozen voor zijn eerste buitenlandse trainerservaring, maar de schaduw van de Engelse Championship, waar de wedstrijden elkaar in verschroeiend tempo opvolgen (46 wedstrijden in totaal in een competitie die uit 24 teams bestaat!). In de Championship krijgt hij de taak om Burnley weer op de rails te krijgen, nadat The Clarets uit de hoogste divisie tuimelden. Of hij die klus kan klaren? Heel het Belgische voetbal mag het hopen.

Filosofie die verankerd moet worden

"Ik ben erg gemotiveerd om aan deze nieuwe uitdaging te beginnen”, vertelde Vince The Prince op de officiële website van zijn nieuwe club. “Ik kijk ernaar uit om met de spelers te werken en een positieve winnaarsmentaliteit te creëren wanneer we onze fans ontmoeten op Turf Moor. Ik ben onder de indruk van de plannen van het bestuur voor de club, ze zijn vergelijkbaar met de mijne. Ik kijk ernaar uit om mijn rol te spelen in dit alles nu we een belangrijk seizoen ingaan." Uit zijn parlé blijkt dat Kompany zijn stokpaardjes "hard werken" en "positieve instelling", de hoekstenen van zijn filosofie, ook bij Burnley zal trachten te implementeren.

In tegenstelling tot zijn voorspelbare terugkeer naar Anderlecht zal Kompany in Engeland van meet af aan onder druk staan. De Brusselse fans hadden veel geduld met hem, ondanks het uitblijven van resultaten bij zijn debuut. Zijn krediet in Brussel was groot. Dat zal anders zijn op Turf Moor, waar de fans een triest seizoen achter de rug hebben. Burnley heeft veel meer verloren dan enkel de sportieve strijd: de club ziet ook de torenhoge inkomsten uit televisierechten door zijn neus geboord, een financiële aderlating die zo snel mogelijk moet worden gecompenseerd.

Luitenanten om hem te dienen?

Er ligt dan ook geen dikke portefeuille klaar voor tijdens de transferzomer. Net als in de Belgische hoofdstad zal Kompany moeten vertrouwen op zijn adresboekje en misschien op de inbreng van jongeren. Volgens enkele geruchten zou hij verschillende oude bekenden van hem in zijn staf kunnen opnemen, maar dat zou ook voor zijn toekomstige kern kunnen gelden. Er doen verschillende namen van (oud-)spelers uit de Jupiler Pro League de ronde: Makhtar Gueye (KV Oostende), Josh Cullen (Anderlecht), Mandela Keita (OHL) en voormalig Anderlecht-speler Taylor Harwood-Bellis, die nog steeds actief is bij Manchester City.

Volgens verschillende Engelse en Belgische bronnen heeft de 36-jarige tacticus getekend voor drie seizoenen. Hij zal ook de best betaalde coach in de Championship zijn: een blijk van vertrouwen vanwege de Burnley-directie. Dankzij zijn prestigieus palmares en zijn imago als onberispelijke leider heeft Kompany ook in Engeland een zeker aura en krijgt hij veel respect van de voetbalfans. Het doel van de hele club is echter om zo snel mogelijk terug te keren naar de hoogste klasse. De Belgische coach is zich daar terdege van bewust en weet ook dat de rest van zijn trainerscarrière grotendeels van zijn succes afhangt.

Volg het beste van de Championship op Eleven Sports, beschikbaar in de Pickx Sports-optie van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top