Zorgt Adnan Januzaj voor frisse impulsen tegen Polen?

Rode Duivels |

Ja hoor, Adnan Januzaj behoort wel degelijk tot de selectie van de Rode Duivels in dit Nations League-luik. Alleen gebruikte bondscoach Roberto Martínez hem nog geen minuut. In de terugwedstrijd tegen Polen dinsdagavond wordt hij evenwel aan de aftrap verwacht en wie weet brengt hij de creativiteit die de ploeg zo kan gebruiken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Januzaj en de Belgische nationale ploeg, dat blijft toch een wat apart verhaal. De getalenteerde linkspoot werd tijdens zijn begindagen in het shirt van Manchester United begeerd door verschillende nationale selecties -zo kon hij langs vaderskant ook kiezen voor Kosovo of Albanië. Maar in aanloop naar het WK 2014 in Brazilië opteerde Adnan Januzaj toch voor de Rode Duivels. Nadien ontbrak hij een tijdje in de selectie, tot Roberto Martínez -die ondertussen Marc Wilmots komen aflossen was als bondscoach- hem opviste voor het WK 2018 in Rusland. Een verrassende selectie. Ondanks enkele uitschieters blijft het statuut van de Real Sociedad-speler bij de nationale ploeg echter dat van de luxe-bankzitter. Zelden in de basis, slechts af en toe als invaller. Sinds zijn debuut op 26 mei 2014 tegen Luxemburg verzamelde de aanvaller nog maar 15 caps, op nochtans 42 selecties. Dat is een teleurstellende statistiek voor iemand die al acht jaar als international geboekstaafd staat. Januzaj is er nu 27, tijd om te oogsten.

Na een lang seizoen en met een overvolle internationale kalender dienen er zich tegen Polen mogelijkheden aan voor enkele reserve-internationals, zo ook voor Januzaj. Door de afwezigheid van titularissen als Courtois of Lukaku, of de vervroegde vakantie van De Bruyne, Meunier en Carrasco krijgen wellicht een aantal nieuwe namen hun kans in de wedstrijd van dinsdagavond.

Kans grijpen

België kon in deze Nations League-campagne nog geen constant niveau halen. Getuige ook weer de mindere prestatie tegen Wales (1-1) afgelopen weekend. Vooral offensief maakten de Rode Duivels te weinig klaar. De kans voor Adnan Januzaj om nog eens te tonen wat hij op dat vlak kan bijbrengen. Als hij mag starten tenminste. 

Met Kevin De Bruyne die eindelijk de vakantie mag induiken en deze laatste partij van dit interlandluik aan zich laat voorbijgaan, zou Januzaj wel eens zijn favoriete positie op de rechtsbuiten kunnen claimen. Zij het dan met een heel ander profiel dan de Man City-vedette. Januzaj is meer winger, iemand die het spel breed kan houden, waardoor de middenvelders ook meer ruimte krijgen om het spel te verdelen. Het zorgt dus voor een heel andere dynamiek in het Belgische elftal.

Met zijn uitstekende trap in de linkervoet vertrekt Januzaj graag vanop rechts, zodat hij naar binnen kan snijden en uithalen richting doel. Het is de manier waarop hij al zo vaak scoorde, herinner je ook die fantastische goal tegen Engeland op het WK 2018. Misschien kan hij dat talent nog eens demonsteren tegen Polen. In tegenstelling tot heel wat collega’s is Januzaj helemaal niet leeg gespeeld, de voorbije drie wedstrijden kwam hij zelfs geen minuut in actie. Hij kan de Rode Duivels de nodige frisheid en creativiteit bezorgen.

Andere clubs overtuigen

De ex-speler van Anderlecht en Man U zal ongetwijfeld zelf heel gemotiveerd zijn om zijn kunnen te etaleren. Enerzijds om Roberto Martínez te overtuigen dat hij een plek in de WK-selectie verdient, anderzijds ook voor zijn persoonlijke carrière in clubverband. Zijn contract bij Real Sociedad werd niet verlengd, waardoor hij deze zomer op zoek mag/moet naar een nieuwe werkgever.

Die is nog niet gekend, al toonden meerdere clubs interesse. In Spanje wordt FC Barcelona geciteerd onder de gegadigden, in Italië zou AS Roma naar zijn diensten hengelen. Maar ook in Engeland zijn ze Januzaj niet vergeten natuurlijk: West Ham, Everton en Leeds worden genoemd. Bij zijn keuze voor een nieuwe club zal de Rode Duivel goed moeten nadenken, want zijn selectie voor het WK in Qatar hangt er mee van af. Wie weet kan een knalprestatie tegen Polen voor een beslissend en bevrijdend duwtje in de rug zorgen bij die carrièrekeuze. Zowel Januzaj als België kunnen daar maar wel bij varen.

Volg de UEFA Nations League-wedstrijd tussen Polen en België op dinsdag 14 juni vanaf 20u45 op VTM, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top