Aurélien Tchouaméni, de nieuwe metronoom op het middenveld van Les Bleus

Sport | Vergeet Kylian Mbappé. De allernieuwste chouchou van het Franse voetbal luistert naar de naam Aurélien Tchouaméni. Deze 22-jarige middenvelder van AS Monica tekende onlangs een contract bij Real Madrid dat maar liefst 100 miljoen euro voor hem neertelde. Het is dan ook geen wonder dat Didier Deschamps alles bij Les Bleus om Tchouaméni wil laten draaien.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Neen, het loopt niet lekker voor Frankrijk in de Nations League. De huidige wereldkampioen bengelt onderaan groep A met slechts twee punten uit drie wedstrijden. Topspits Kylian Mbappé sleepte vrijdagavond nog een punt uit de brand tegen Oostenrijk (1-1) maar zag net als iedereen hoe Denemarken begin juni te sterk was (1-2) en Kroatië zich enkele dagen later ook kranig verweerde (1-1). Er lijkt wat aan de hand bij Les Bleus en als ze niet opletten kunnen ze de Final Four-eindronde vergeten. Of erger, degraderen ze naar de B-poule van de Nations League.

Maar zover is het nog lang niet. Eerst moet de terugwedstrijd tegen Kroatië nog afgewerkt worden. Daarin zal bondscoach Didier Deschamps beroep doen op zijn sterkhouders, waaronder Aurélien Tchouaméni. De opdracht is simpel: Frankrijk aan de drie punten helpen en de kansen in de Nations League gaaf houden. Tchouaméni kan tegen Kroatië twee vliegen in één klap slaan. Als hij puik presteert voor Les Bleus zullen zijn nieuwe bazen dat zeker gezien hebben.

Voor de komende tien jaar

Tchouaméni zette enkele weken geleden immers zijn krabbel onder een zesjarig contract bij Real Madrid, de Spaanse topclub die onlangs voor de veertiende keer de Champions League won. De bonzen van Madrid zien in de jonge middenvelder dé ideale vervanger voor Luka Modric, de Kroatische middenvelder van Real die in de herfst van zijn carrière zit, en kaapten Tchouaméni weg bij het Franse AS Monaco. De bonzen vermoeden een nieuw goudhaantje in handen te hebben want ze betaalden een afkoopsom van 100 miljoen euro.

Men is niet enkel in Madrid overtuigd van de kwaliteiten van Tchouaméni, in Parijs denken ze immers net hetzelfde over de jongeman. Deschamps stak onlangs nog de loftrompet af over Tchouaméni en stelde dat de jonge speler over een enorm potentieel en over “tal van voetballende kwaliteiten” beschikt. Tchouaméni staat ook bij de kenners van het Franse voetbal te boek als een van de beste middenvelders van zijn generatie. Ze zien hem zonder problemen schitteren bij zowel Real Madrid als de nationale ploeg en dat voor de komende tien jaar.

Interessant profiel

Maar wat maakt Tchouaméni zo gewild en geprezen? Wel, de jonge Frans-Kameroense voetballer beschikt over een enorm balrecuperatievermogen, een onuitputtelijke fysieke kracht en uitstekend spelinzicht waardoor hij het spel ook makkelijk kan verleggen. Zijn voormalige coach bij Monaco, landgenoot Philippe Clement, stelde dat Tchouaméni hierdoor een van de beste middenvelders ter wereld kan worden. Dat bleek niet tijdens de voorgaande partijen van Frankrijk want daarin kon Tchouaméni zich niet laten gelden. Fans en watchers vermoeden dat de opeenstapeling van wedstrijden hier wel eens de boosdoener kan zijn en merkten terecht op dat hij, ondanks het bleke vertoon van Frankrijk, toch heel wat werk op het middenveld heeft opgeknapt.

Het valt nog af te wachten of Tchouaméni volgende week maandag rust zal krijgen van Deschamps. Maar het staat vast dat Les Bleus dringend punten nodig hebben en dat een speler zoals Tchouaméni daarbij kan helpen. Hopelijk is hij tegen dan van zijn vermoeidheid verlost.

Bekijk de UEFA Nations League-wedstrijd tussen Frankrijk en Kroatië vanavond om 20u45 op Eleven 1, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top