Tonen de Belgen voldoende wilskracht tegen een herboren Polen?

Sport | Aanstaande dinsdag werken de Rode Duivels de vierde speeldag van de Nations League-campagne af. Nadat ze de boot in gingen tegen Nederland (1-4), overtuigend wonnen van Polen (6-1) en tegen een muur botsen in Wales (1-1), wordt het nu zaak om te winnen in Warschau. Anders wordt het wel zeer lastig om de eerste plaats in hun groep te halen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na de stevige oplawaai van Nederland, maar het daaropvolgende antwoord tegen Polen, leek de trein eindelijk vertrokken bij de Rode Duivels. Bondscoach Roberto Martinez beloofde dat Wales, het zwarte beest van de Duivels, in de pan gehakt zou worden en rekende hiervoor op “vers bloed”. Dat vers bloed kwam in de tweede helft op voorsprong dankzij een doelpunt van Youri Tielemans (1-0, ‘50), maar vergat daarna de wedstrijd dood te maken. Wales maakte via Brennan Johnson in minuut 86’ alsnog 1-1 gelijk. De trein stokt dus opnieuw.

Geen De Bruyne, Carassco en Meunier

Maar toch komt België goed weg. Concurrent Nederland speelde in Rotterdam immers gelijk tegen Polen (2-2) en daardoor is er nog geen man overboord voor de Rode Duivels in Groep 4. Nederland prijkt daarin op de eerste plaats met 7 punten, België op de tweede plaats met vier punten. Polen telt evenveel punten als België, maar heeft een minder hoog doelpuntensaldo.

Om in het kielzog van Nederland te blijven moet er dinsdag gewonnen worden tegen Polen. De Rode Duivels zullen het in Warshau wel zonder Kevin De Bruyne, Yannick Carrasco en Thomas Meunier moeten stellen want zij krijgen rust. "De Bruyne heeft genoeg gegeven, en Carrasco ook", klonk het bij de bondscoach die overigens als een gebeten hond reageerde op kritische vragen van de pers en ook de wedstrijdleiding in Cardiff onder vuur nam. Het is ook niet duidelijk of Romelu Lukaku de laatste wedstrijd van het vierluik haalt. De 29-jarige spits blesseerde zich tijdens de partij tegen Nederland en zijn status blijft onduidelijk.

Taaie klant met wilskracht

De overige Rode Duivels zullen aan Polen een taaie klant hebben. Polen kon immers vertrouwen tanken door Nederland in eigen huis op een 2-2-gelijkspel te houden en dat geeft de (Poolse) burger moed. Bondscoach Czeslaw Michniewicz gaf topspits Robert Lewandowski rust en zag hoe Matthew Cash en Piotr Zielinski zijn land naar een 2-0-voorsprong leidden. Na de koffie besloten Davy Klaassen en Denzel Dumfries wel om orde op zaken te stellen en werd het 2-2.

Memphis Depay mistte in het slot van de wedstrijd nog een penalty waardoor Nederland de 3-2 door de neus geboord zag en Polen als morele overwinnaar uit de bus kwam. “We wisten dat het hier moeilijk zou worden”, klonk het achteraf bij Polen. “Maar we lieten onze wilskracht zien. We hebben geknokt op de meest intense manier die er is.” Hopelijk kunnen de Belgen diezelfde wilskracht ook tonen komende dinsdag in het nationaal stadion van Warschau, dan is Lewandowski ook opnieuw van de partij.

Volg de UEFA Nations League-wedstrijd tussen Polen en België nu dinsdag 14 juni vanaf 20u45 op VTM, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top