Dendoncker scoort punten als centrale verdediger

Sport |

Tegen Polen en Robert Lewandowski veerde België weer op. Maar meer nog dan de zes doelpunten deed de defensieve prestatie deugd. De tactische keuze van Roberto Martínez om Leander Dendoncker in de achterlinie te lanceren, bleek een geslaagd experiment.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na de wanprestatie tegen Nederland werden er in de defensie bij de Rode Duivels wel wat veranderingen verwacht voor de partij tegen Polen, maar dat Leander Dendoncker plots achterin zou postvatten hadden er weinigen voorspeld. De ex-speler van Anderlecht verving daar Dedryck Boyata, die tegen Nederland een belabberde indruk naliet. Maar het werd geen één op één vervanging, want Dendoncker nam plaats als rechterpion in de driemansverdediging, waardoor Toby Alderweireld naar de centrumpositie schoof, als vervanger voor Boyata.

Dat er tegen een beest en wereldspits als Robert Lewandowski wel wat power nodig was, had bondscoach Roberto Martínez goed begrepen. In die zin is de keuze voor Dendoncker eigenlijk een logische. Eentje die goed uitviel bovendien. Zeker door de tactische zet om de Wolverhamptonspeler rechts te posteren, waar hij zijn mobiliteit en snelheid beter kan uitspelen, en door Alderweireld -tegen Nederland meermaals op snelheid gepakt- in een centrale rol te ‘beschermen’. Het werd een experiment dat voldoening schonk en perspectief biedt naar het WK toe.

Het instinct van een middenvelder

Het wedstrijdbegin van Dendoncker was solide. Door de hoge druk van de Belgen werden de Polen verplicht lange ballen te spelen richting Lewandowski: gesneden brood voor Dendoncker en co natuurlijk. De West-Vlaming won het merendeel van zijn luchtduels tegen de superster van Bayern München. Ook op voorzetten vanaf de flank toonde Dendoncker een grote luciditeit en stond hij dikwijls goed opgesteld om het leer te onderscheppen.

Toch was het Polen dat de score kon openen. Profiterend van een kleine verslapping in de pressing van België… en van het instinct van Dendoncker. Dat is immers afgesteld als een middenvelder, wat bijvoorbeeld te zien was bij dat tegendoelpunt. In die fase liet Dendoncker zich verleiden om druk te gaan zetten op de man in balbezit, waarbij hij vergat dat Lewandowski in zijn rug kroop. Dat collega Yannick Carrasco iets verderop de buitenspelval ophief, hielp daarbij evenmin. De Poolse topschutter benutte die verkeerde inschatting optimaal om de verrassende 1-0 aan te tekenen.

Sterke tweede helft

Na de gelijkmaker van Axel Witsel en een pauze die toeliet om de violen af te stemmen, namen de Rode Duivels het heft weer resoluut in handen. Met hoge druk en een vlotte balcirculatie werd Polen zoek gespeeld. Het gevolg daarvan was dat ook de Belgische verdediging wat vrijer kon ademen en nog nauwelijks in de problemen kwam. Dendoncker, Alderweireld en Vertonghen konden na rust volop hun voetballende troeven uitspelen. Enkel in het absolute slot van de match moest de verdediging nog enkele keren ingrijpen, wat ze met verve deed. Scherpte tot het einde: een pluspunt.

De voetballende kwaliteiten van dat verdedigerstrio toonden zich in de lange precisieballen van Alderweireld en in de offensieve rushes van Dendoncker. Die laatste liet zich na een uur een eerste keer opmerken met een straffe kopbal op een corner, maar de poging werd nog net uit het doel geranseld door de Poolse keeper. Enkele tellen later mocht Dendoncker dan toch aan het feest, wanneer hij met een fantastische afstandsraket de 5-1 aantekende. Zijn eerste doelpunt voor de Belgische nationale ploeg en wat voor één!

Daarmee onderstreepte de polyvalente West-Vlaming zijn sterke prestatie als verdediger, ook al ging hij bij de 0-1 even de mist in. Met zijn beweeglijkheid, goeie voeten en sereniteit kan hij in de verdediging een meerwaarde betekenen. Wordt hij dan de nieuwe titularis in onze verdediging? Zaterdagavond bevestigen tegen Wales zou zijn kandidatuur alvast kracht bijzetten.

Volg de UEFA Nations League-wedstrijd tussen Wales en België nu zaterdag 11 juni vanaf 20u45 op VTM, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top