Frankrijk lijkt ook geen prioriteit te maken van de Nations League

Sport |

Titelverdediger Frankrijk is de Nations League slecht begonnen met een povere 1/6: verlies tegen Oostenrijk en een gelijkspel tegen Kroatië.

Door Pickx

Deel dit nieuws

België is niet het enige grote voetballand dat wankelt na de eerste twee speeldagen van de Nations League. Titelverdediger Frankrijk heeft het ook moeilijk in groep A1 met Denemarken, Oostenrijk en Kroatië. Na de nederlaag tegen de Denen in eigen huis (1-2), hebben Les Bleus maandagavond in een uitwedstrijd tegen de Kroaten gelijkgespeeld (1-1). In beide wedstrijden stonden de troepen van Didier Deschamps eerst voor, maar zagen ze de tegenstanders terugkomen en scoren. Maar moeten we ons zorgen over hen maken met het WK nog maar een paar maanden verwijderd?

Een gebrek aan mentale kracht

Het antwoord is uiteraard iets genuanceerder. Als je naar de stand kijkt staan Kylian Mbappé en zijn ploeggenoten al vijf punten achter op Denemarken, dat tot nu toe een perfecte 6 op 6 heeft. Een kwalificatie voor de halve finales van de Nations League lijkt dus in gevaar te komen, ook al is alles nog mogelijk met nog vier wedstrijden te spelen. Maar aan de andere kant, dreigt er geen echt gevaar voor de Fransen. Of het nu tegen Denemarken of tegen Kroatië was, Les Bleus domineerden over het geheel genomen de debatten. De Fransen hebben nog altijd een formidabele aanval die al hun tegenstanders de stuipen op het lijf jaagt, maar Presnel Kimpembe en zijn co-verdedigers hebben enkele flagrante defensieve tekortkomingen vertoond, waarbij ze drie doelpunten tegen kregen door fouten in het positiespel.

Voor deze vier opeenvolgende wedstrijden besloot Didier Deschamps logischerwijs om te roteren en in elke wedstrijd verschillende wissels door te voeren (tegen Kroatië werd bijvoorbeeld gestart met 10 nieuwe gezichten). Het gebrek aan automatisme kan een van de verklaringen zijn, maar het is niet de enige. De Franse coach probeert al enkele maanden een driemansverdediging uit die zich nog altijd niet bewezen heeft. Tegen Kroatië greep hij terug naar een viermansverdediging zonder daar echt tevreden over te zijn. Het zou echter een vergissing zijn om alleen met een beschuldigende vinger naar de verdediging te wijzen, want de hele ploeg lijkt wel af en toe niet helemaal geconcentreerd te zijn. Dit alles doet ons natuurlijk denken aan de achtste finale van de Euro 2020 tegen Zwitserland, waar de Fransen op het einde van de wedstrijd op de slechtste manier werden gestraft voor hun overmoed. Ondanks het indrukwekkende sterrengehalte van de ploeg zal Frankrijk dezelfde eensgezindheid en mentaliteit moeten tonen als in 2018 om weer te kunnen winnen. Zo niet, dan dreigen ze terug te vallen in hetzelfde patroon als in voorgaande jaren.

Volg de Nations League-wedstrijd tussen Oostenrijk en Frankrijk op vrijdag 10 juni live op Eleven 1, beschikbaar in de optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top