Na de Gouden Generatie Rode Duivels: op naar een gouden trainersgeneratie?

Rode Duivels | Het was feest de voorbije week op het trainingscentrum van de Rode Duivels. Niet alleen werd er een Walk of Fame gemaakt in Tubeke, ook kregen enkele (ex-)Rode Duivels hun UEFA B en A-trainersdiploma.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Eind 2019 kondigde de KBVB een speciaal trainerstraject aan voor geïnteresseerde Rode Duivels. Het idee om de huidige generatie Rode Duivels de mogelijkheid te geven om een trainerscursus te volgen, kwam van Roberto Martinez zelf. De bondscoach wilde op die manier zijn spelers voorbereiden op de volgende stap in hun carrière en hen zo in het Belgische voetbal betrokken houden. Zoveel jaar later mochten 18 deelnemers hun eerste diploma komen afhalen.

Het ging om Dedryck Boyata, Laurent Ciman, Kevin De Bruyne, Steven Defour, Guillaume Gillet, Christian Kabasele, Nicolas Lombaerts, Dries Mertens, Simon Mignolet, Sébastien Pocognoli, Dennis Praet, Matz Sels, Timmy Simons, Youri Tielemans, Leandro Trossard, Thomas Vermaelen (huidig assistent van bondscoach Roberto Martinez), Jan Vertonghen en Axel Witsel.

Met dit diploma kunnen ze aan de slag in alle reeksen onder 1A én het is de nodige voorwaarde om aan de Pro License te kunnen beginnen, het hoogste diploma in België.

Belgian way of coaching

De 18 kregen hun diploma uit handen van Kris Van Der Haegen, Coach Education Direction van de KBVB. Hij benadrukte het belang van dit project. "We maken hen klaar vanuit de Belgische methodologie, de Belgian way of coaching. We willen hen klaarstomen om aan het Belgische voetbal iets terug te geven en de volgende generatie van coaches te zijn."

Op deze manier wilde de Belgische voetbalbond vermijden dat veel van deze (ex-)spelers gaan uitzwermen. “Pocognoli was van plan om de cursus in Noord-Ierland te gaan doen. Dan krijg je een hele mix. Nu hebben we aan hen samen de Belgische visie kunnen meegeven, zodat ze die legacy kunnen voortzetten."

Belangrijke vraag is dan: wat is die Belgische manier van coachen? "Die vertrekt van de individuele speler, niet van de ploeg. Vroeger werd altijd gezegd: "De ploeg is het belangrijkste." We hebben die focus omgekeerd: "Het individu is het belangrijkste." En als je focust op elk individu, zal je ploeg ook beter worden. Als elke speler voelt dat de coach hem beter maakt, dan is hij veel meer gemotiveerd en betrokken."

Vermaelen maakt indruk

Met alleen al dit rijtje aan 18 personen wordt het nu al likkebaarden naar de toekomst. Vijf van hen zitten intussen in het trainersvak, met Vermaelen (assistent Martinez), Simons (net weg bij Zulte Waregem), Pocognoli (voorbije seizoen U21 van Union, volgend seizoen U18 bij Genk), Defour (assistent KV Mechelen) en Lombaerts (assistent AA Gent).

Iemand die meteen indruk maakte op Van Der Haegen en de andere cursisten was Thomas Vermaelen. “Van bij het begin had hij een zeer diepgaande aandacht voor details. Zijn voorbereiding was goed, hij was met alles bezig - Thomas is een denker”, aldus Van Der Haegen.

Kan de Coach Education Direction van de KBVB nu al voorspellen of Vermaelen, of iemand anders, een grote trainerstoekomst tegemoet gaat? "Er is potentieel, maar ze moeten nog alle stappen zetten. Je kunt onmogelijk een topcoach zijn vanaf de eerste dag. Je bent geen topcoach, je wordt een topcoach.”

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top