Verdient Matz Sels het om als 'Beste doelman van Frankrijk' te stijgen in de Belgische pikorde?

Sport | Niet Gianluigi Donnarumma van PSG, maar Matz Sels van RC Strasbourg Alsace is door de vereniging van professionele Franse keeperstrainers (AEGB) verkozen tot beste doelman van het Jaar in de Ligue 1. Een knappe prestatie van onze 30-jarige landgenoot. Vraag is nu: zorgt deze prijs ervoor dat Sels opschuift in de pikorde bij de Rode Duivels?

Door Pickx

Deel dit nieuws

De club uit Straatsburg beleefde best een goed seizoen en deed het verrassend goed in de competitie. Het was lang in de running voor een Europees ticket, maar eindigde uiteindelijk zesde, nét onder de Europese plaatsen. Sels en co stonden bij aanvang van de slotspeeldag op plaats vijf, maar een zwaar verlies tegen Marseille deed de club nog een plaats zakken waardoor kwalificatie voor de Conference League werd mislopen.

Geen Europees voetbal dus volgend seizoen voor Matz Sels en zijn ploeggenoten. Toch kon Sels zich optrekken aan een individuele prijs die hij mocht ontvangen. Op de uitreiking van de Trophées Bruno Martini kreeg hij van de AEGB de titel van Doelman van het Seizoen in Frankrijk. Daarmee ging de keepersfederatie in tegen de eerdere beslissing van de UNFP (vakbond Franse profvoetballers). Die verkozen Donnarumma tot doelman van het jaar.

Sels, die zijn trofee uit handen kreeg van Chelsea-doelman Edouard Mendy, speelde dit seizoen zo goed als alles (hij miste één wedstrijd) en kon in 13 wedstrijden zijn netten schoon houden. Alleen Nice-doelman Walter Benítez deed beter met 14 clean sheets. Toch viel onze landgenoot in de prijzen, waarschijnlijk omdat het bescheiden Strasbourg bijzonder kon charmeren. Dergelijke persoonlijke onderscheiding behalen in een Europese top 5-competitie, het is er maar weinigen gegeven. Op zijn 30ste toont Sels dat hij in de prime van zijn carrière zit. Vraag is nu of dit positieve gevolgen kan hebben voor hem bij de Rode Duivels.

Waar staat Sels in de Belgische pikorde?

Bondscoach Roberto Martinez is altijd duidelijk geweest in zijn keuzes. Thibaut Courtois is de nummer 1 tussen de palen, Simon Mignolet is zijn eerste opvolger en Koen Casteels is de derde doelman in de pikorde. Daaronder vertoeft er een trosje aan doelmannen die om de haverklap eens bij de selectie worden gehaald. Naast Sels denken we dan aan Thomas Kaminski, Hendrik Van Crombrugge en Davy Roef.

Vorig jaar maakte Sels zijn debuut voor de Rode Duivels. De Antwerpenaar mocht in de oefeninterland tegen Griekenland één symbolisch minuutje invallen. In maart van dit jaar mocht hij voor het eerst 90 minuten spelen en hield hij zijn netten schoon tegen Burkina Faso (3-0).

Met zijn huidige titel in Frankrijk moet Sels duidelijk boven namen als Kaminski, Van Crombrugge en Roef staan in de pikorde. Maar kan hij jongens als Mignolet en/of Casteels van de troon stoten? Mignolet keepte fenomenaal in de play-offs en had op die manier een groot aandeel in de nieuwe landstitel van Club Brugge. Casteels kende met Wolfsburg echter een dramatisch seizoen in de Bundesliga. De club eindigde pas op een 12de plaats. Indien er aan het begin van volgend seizoen geen verbetering merkbaar is, zou bondscoach Martinez het dan aandurven om Sels op te schuiven tot derde doelman bij de Rode Duivels?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top