Het seizoen van AA Gent in vier sleutelmatchen

Sport | AA Gent wou na een tegenvallend seizoen 20/21, waarin het zevende eindigde, opnieuw aanknopen met de top. In de eerste seizoenshelft lieten de Buffalo’s veel steken vallen, maar dankzij een knappe reeks na de winterstop grepen ze nog net naast een plaats in de Champions' play-offs. De vierde bekertriomf was hét hoogtepunt van het afgelopen seizoen. Proximus Pickx blikt terug op het seizoen van AA Gent.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Landskampioen vernederd in Slag Om Vlaanderen

Op 29 augustus verkocht een ontketend AA Gent rivaal Club Brugge een oplawaai van jewelste. In de eigen Ghelamco Arena waren de Gentenaars heer en meester op de zesde speeldag van de Jupiler Pro League. Tarik Tissoudali trapte al vroeg de 1-0 voorbij Simon Mignolet en vijf minuten later verzilverde Julien De Sart een strafschop, na wild ingrijpen van Brandon Mechele. Nurio scoorde nog voor halfweg de derde thuistreffer.

Ook na de pauze kreeg de landskampioen geen voet aan de grond in de Ghelamco Arena. De thuisploeg scoorde nog drie keer, Hans Vanaken maakte de eerredder voor de bezoekers. De Buffalo’s waren in de wolken na een slap seizoensbegin (4 op 12). De trein leek vertrokken, maar toen kwam Charleroi op bezoek en werden de Buffalo’s met de voetjes op de grond gezet (2-3). Ook de week nadien beten de Gentenaars in het zand, ditmaal tegen KV Kortrijk (1-0). Gevolg: AA Gent bengelde na zeven speeldagen onderaan het klassement.

De ommekeer

Na een tegenvallende heenronde kampeerden de Gentenaars na 25 speeldagen onderaan de linkerkolom in het klassement. In februari kon de regerende landskampioen wraak nemen voor de vernedering in de heenronde, maar alweer was AA Gent op de afspraak. De Slag om Vlaanderen werd voor de tweede keer dit seizoen beslecht in het voordeel van de Buffalo’s, dankzij goals van Andrew Hjulsager en revelatie Tissoudali.

AA Gent steeg na de eerste competitiezege sinds medio december naar de zesde plaats. De Gentse motor sloeg weer aan: Vadis en co. zetten een fraaie reeks neer van 22 op 24, waardoor ze zich zowaar in de strijd mengden voor een Champions' play-offs-ticket.

De Gentenaars pakten eveneens revanche voor de bekernederlaag eerder die week, toen de West-Vlaamse aartsrivaal op een diefje met 0-1 kwam winnen in de Ghelamco Arena.

Geen Champions' play-offs door buitenspeldoelpunt

Op twee speeldagen voor het einde van de reguliere competitie waren Anderlecht en AA Gent in een strijd verwikkeld om een plaats in de Champions' play-offs. De Gentenaars deden een slechte zaak met een 2-2 gelijkspel op het veld van Cercle Brugge. In de 81e minuut maakte Thibo Somers na een snelle omschakeling zijn tweede van de namiddag en zadelde Gent zo op met duur puntenverlies.

De 1-1 van Somers had echter een sterk buitenspelgeurtje, maar het was de VAR niet gelukt om de buitenspellijn te trekken. “Het Departement Arbitrage heeft ons bevestigd dat de cameraman van MediaPro niet tijdig op zijn positie was, omdat hij voor aanvang van de wedstrijd ook ingezet werd bij het filmen van het eerbetoon aan Miguel Van Damme”, communiceerde de Gantoise. AA Gent was misnoegd en beraadde zich over eventuele verdere stappen na het controversiële doelpunt. “De genomen beslissing heeft zowel sportief als financieel mogelijk grote gevolgen voor onze club”, klonk het.

Een waarheid als een koe, want in het klassement wipte Anderlecht over Gent naar de vierde plaats en zagen de Gentenaars de Champions' play-offs dus door hun neus geboord.

De apotheose: vierde bekertriomf

Op 18 april kon AA Gent die domper goedmaken in de bekerfinale, uitgerekend tegen Anderlecht, de grote concurrent in de strijd om een Champions' play-offs-ticket. De Buffalo's versloegen paars-wit in het Koning Boudewijnstadion na een zinderend duel op strafschoppen (4-3). Na 90 en 120 minuten stond het 0-0. Doelman Davy Roef was tegen zijn ex-club de held met twee penaltysaves.

In de beslissende strafschoppenreeks ging het aanvankelijk gelijk op. Na een misser van Josh Cullen kreeg Michael Ngadeu de kans om Gent naar de beker te knallen, maar Van Crombrugge redde knap. Michael Murillo miste echter opnieuw voor de Brusselaars, waardoor de beker naar het team van Hein Vanhaezebrouck ging.

Volg de wedstrijden van de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top