Er was eens een Duivel: Geert Emmerechts

Sport | In 2022 blikt Proximus Pickx terug op Rode Duivels die slechts een voetnoot in de geschiedenis van onze nationale ploeg zijn. Hoewel zij slechts in een handvol wedstrijden internationals waren, zijn zij toch opgenomen in de geschiedschrijving van onze nationale ploeg. Deze keer richten we ons op Geert Emmerechts.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Geert Emmerechts was maar heel kort een Rode Duivel, meer bepaald in de 45 minuten speeltijd tijdens een vriendschappelijk uitstapje naar Israël op 19 januari 1988. Hij speelde aan de zijde van Michel Preud'homme, Georges Grün, Jan Ceulemans en Marc Degryse. Het zou bij deze wedstrijd blijven.

Emmerechts werd in 1968 geboren in Vilvoorde en maakte naam bij RWDM, de club waar hij ook zijn opleiding genoot. In Molenbeek werd de centrale verdediger in 1985, op 17-jarige leeftijd, gelanceerd door Philippe Garot. Na verloop van tijd groeide de Brabander uit tot een belangrijke speler in het Edmond Machtensstadion.

Een Europese finale met Antwerpen

Zijn vooruitgang werd op de voet gevolgd door de iconische Guy Thys, toen coach van de Rode Duivels, die hem uitnodigde voor een reeks wedstrijden met de Rode Duivels begin 1988, enkele maanden nadat hij de kwalificatie voor het Euro had misgelopen. Hoewel hij nog geen 20 jaar oud was, mocht Emmerechts één helft meespelen in een vriendschappelijke wedstrijd in Tel Aviv, die de Belgen met 2-3 wonnen. Dit was de enige ervaring die Emmerechts ooit heeft gehad met onze nationale voetbalploeg.

Dat zijn Duivelse carrière heel kort duurde, weerhield hem er niet van een succesvolle loopbaan in België uit te bouwen. Eind 1988 verhuisde Emmerechts naar Antwerpen, waar hij het grootste deel van zijn carrière doorbracht. Het duurde niet lang voor de Vilvoordenaar zich vestigde bij de Great Old, die toen al regelmatig op het Europees toneel speelden. In 1992 won hij met Antwerp de Beker van België, en het seizoen daarop maakte hij furore in de Europese Beker voor Bekerwinnaars. De nummer 1 bereikte de finale van de nu verdwenen competitie, waarin hij verloor van Parma.

Het Anthony Vanden Borre-incident

Daarna ging het bergaf met Antwerp, dat in 1998 degradeerde. Emmerechts, een jonge dertiger, koos ervoor om bij de club te blijven en hielp de club twee jaar later weer opklimmen naar de hoogste klasse. Na acht seizoenen bij Antwerp kwam de verdediger op 34-jarige leeftijd bij Roeselare terecht, waarna hij zijn carrière in de lagere divisies beëindigde en aan een trainerscarrière begon. Na gewerkt te hebben bij de jeugdploeg van Lierse, vervoegde hij het opleidingscentrum van Anderlecht in Neerpede en werkte sinds 2012 als assistent-trainer van de eerste ploegstaf.

Daar werd zijn verhitte ruzie met Anthony Vanden Borre in 2015 breed uitgemeten. Hij moest zich verontschuldigen nadat hij Emmerechts voor de rest van het team had beledigd en zo kwam er een einde aan zijn tweede avontuur bij Anderlecht. Emmerechts van zijn kant volgde Besnik Hasi voor drie maanden naar Legia Warschau. De 54-jarige oud-Rode Duivel is sinds 2020 hoofdtrainer bij Berchem Sport.

Ben je een fan van deze artikelreeks? Lees meer over de carrière van Philip Haagdoren.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top