De hoogtepunten van het seizoen van Union

Sport |

Union Sint-Gillis is dicht bij een monumentale prestatie gekomen in de Jupiler Pro League door ei zo na kampioen te spelen. Nadat de Brusselse club in de Champions’ play-off twee keer verslagen werd door Club Brugge, eindigde Union het seizoen als tweede 48 jaar nadat ze hun terugkeer in de hoogste klasse vierden. Laten we eens terugblikken op enkele sleutelmomenten van hun seizoen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het succes tegen Anderlecht

De eerste wedstrijd van het seizoen en de eerste demonstratie van Union. Op 25 juli verrasten de mannen van Felice Mazzu in Anderlecht iedereen met een 1-3 overwinning in de Brusselse derby. In het Lottopark gaf Union al blijk van een indrukwekkend collectief samenspel dat de toon zal zetten voor de rest van hun campagne. Anderlecht zal dat trouwens meer dan eens mogen ondervinden... In de vier onderlinge ontmoetingen dit seizoen is paars-wit er nooit in geslaagd om te winnen van Union, met vier nederlagen tot gevolg. Tegen alle verwachtingen in speelde de beste club van Brussel dit seizoen in het geel en blauw.

De comeback tegen Seraing

Union heeft dit seizoen herhaaldelijk blijk gegeven van hun mentale veerkracht, ongetwijfeld een van de belangrijkste factoren van hun geweldig seizoen. Dit was het geval op 16 oktober, toen Union tegen Seraing, in een duel tussen twee pas gepromoveerde ploegen, van ver terugkwam om alsnog te winnen. Met een 0-2-achterstand en tien man bij rust, kwam de ploeg uit Brussel met het mes tussen de tanden terug het veld op. Dankzij een hattrick van Kaoru Mitoma scoorden de leiders vier doelpunten in iets meer dan een half uur om uiteindelijk met 4-2 te winnen. Het was toen dat ze eindelijk beseften dat ze dit seizoen iets groots konden bereiken.

De 1-7 in Oostende

Eind november leken Mazzu's troepen niet te stoppen. Op verplaatsing naar de kust versloegen de leiders Oostende in een waar doelpuntenfestival (1-7) en wonnen ze hun zesde wedstrijd op rij. De man van die waanzinnige avond? Deniz Undav, natuurlijk. De Duitse spits, die sinds het begin van het seizoen alomtegenwoordig is - en die dit seizoen uiteindelijk 26 doelpunten zou scoren - stond weer eens aan het kanon van Unions pletwals met vier doelpunten en een assist op zijn conto. Met toen nog twee wedstrijden te gaan, verzekerde de promovendus zich van de eretitel van herfstkampioen, een eerste klinkende prestatie. Na een off-day tegen Leuven de week daarop, won Union nog vier keer op rij.

Vanzeirs gemiste penalty

Een beetje pech, een gebrek aan efficiëntie op het verkeerde moment, de reddingen van Simon Mignolet... Mazzu's mannen hadden evengoed van Club Brugge kunnen winnen en punten tegen hen kunnen pakken die aan het einde van het seizoen zwaar zouden hebben doorgewogen. Maar dat is Union dus nooit gelukt. In de play-offs ontving Union, dat toen nog steeds aan de leiding stond, Club voor het eerste duel van hun "finale" tegen de titelverdediger. Een belangrijke wedstrijd die mee bepaald werd door een gemiste strafschop van Dante Vanzeir in de eerste helft, terwijl de score nog blanco was.

Een keerpunt in de titelrace, want het was Brugge dat op het einde van de wedstrijd aan het langste eind trok en de leiding van Union overnam. Drie dagen later maakte blauw-zwart het karwei in eigen huis af, dankzij een geweldig keepende Mignolet. Het was een wreed einde voor het sympathieke Union, dat lange tijd een sprookje in leven had gehouden, een sprookje dat hun duizenden fans had doen dromen. Terwijl ze een jaar geleden nog hun titel in de tweede klasse vierden, komen ze over een paar maanden uit in de voorronde van de Champions League...

Volg de wedstrijden van de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus. 

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top