Dit waren de hoogtepunten van het seizoen van Anderlecht

Jupiler Pro League | RSC Anderlecht eindigde het seizoen als nummer drie in de Jupiler Pro League. Daarmee kenden de Brusselaars al bij al een geslaagd seizoen. Proximus Pickx licht de bepalende momenten van het seizoen van Anderlecht nog eens uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Anderlecht kende een vrij stabiel seizoen en vanaf midden december ging het slechts twee keer uit de top vier. Paars-wit lijkt stilaan terug te keren aan de top van het Belgische voetbal. Dit seizoen was er één van vallen en opstaan, maar met een derde plaats werd het hoofddoel behaald.

Kompany laat Anderlecht soms wervelen

Anderlecht wist dit seizoen in de competitie maar liefst zeven keer vier keer of meer te scoren in één wedstrijd. RSCA wist tegen KV Mechelen voor het eerst uit te halen in de competitie. De Brusselaars zagen nog af in de eerste helft, toen het 1-1 stond na goals van Benito Raman en Nikola Storm. Na de pauze zag Vincent Kompany zijn ploeg wervelen. Christian Kouamé (twee keer), Amir Murillo, Francis Amuzu, Yari Verschaeren en Joshua Zirkzee scoorden allen in die fantastische tweede helft. KV Mechelen scoorde nog tegen via Onur Kaya.

Anderlecht wist nadien nog de trekker over te halen tegen Beerschot (4-2 en 0-7), Seraing (0-5), Eupen (4-1), Charleroi (4-0) en Royal Antwerp FC (0-4). De fans van Anderlecht kregen dit seizoen alvast meer waar voor hun geld dan de afgelopen jaren.

Refaelov bezweert eerste crisis

Enkele maanden later was er een eerste crisis in het Lotto Park. Anderlecht verloor al de nodige punten en kwam wisselvallig voor de dag. Lior Refaelov zat vaker dan hem lief was op de bank in Brussel en dat was in die periode een 'hot item' in de media. Anderlecht trok onder zware druk naar Charleroi, waar het moest winnen. Kompany kreeg de nodige kritiek en her en der werd in de media gewag gemaakt van een ontslag.

Anderlecht rechtte die avond de rug en won met 1-3 in het Zwarte Land. Refaelov speelde een ijzersterke wedstrijd en zette Anderlecht op 0-1. Sergio Gomez scoorde nog twee keer en Charleroi was het begin van een goede reeks. Anderlecht wist vanaf de match tegen Charleroi een sterke reeks neer te zetten door een 16 op 18 te boeken.

De gewonnen en verloren strijd met AA Gent

Anderlecht had op de slotspeeldag van de reguliere competitie genoeg aan een zege bij KV Kortrijk om zeker te zijn van een ticket voor de Champions’ play-offs. De Brusselaars begonnen dramatisch in het Guldensporenstadion, maar na 45 minuten stond het 1-1. Zirkzee had voor Anderlecht gescoord en na de rust was paars-wit wel op niveau en Anouar Ait El Hadj en Christian Kouamé troffen nog raak. Een late treffer van KV Kortrijk was slechts een voetnoot en Anderlecht ging ten koste van AA Gent naar de play-offs.

De Buffalo’s namen wel wraak in de bekerfinale. Anderlecht hoopte zijn eerste prijs sinds 2017 in de wacht te slepen, maar het was AA Gent dat zijn eerste trofee sinds 2015 in de lucht mocht steken. De troepen van Hein Vanhaezebrouck toonden zich beter in de strafschoppenreeks.

De tweestrijd met Antwerp

In die play-offs begon Anderlecht slecht met een nederlaag tegen Union SG. Nadien volgde een hoopgevend gelijkspel tegen Club Brugge, maar het tweeluik met Antwerp ging bepalen wie plaats drie zou grijpen. Anderlecht toonde wie de beste was en was op de Bosuil indrukwekkend.

Het speelde Antwerp op een hoopje en won met 0-4, een score die al na 55 minuten op het bord stond. Francis Amuzu was de grote man met drie goals, Zirkzee scoorde de andere treffer. In de daaropvolgende thuismatch tegen de Great Old was Anderlecht weer de betere en won het met 2-1. Gomez en Amuzu zorgden voor de goals en Anderlecht was zeker van de derde plaats.

Union SG het zwarte beest

Union SG was het zwarte beest van Anderlecht. RSCA verloor maar liefst vier keer de Brusselse derby. Op de openingsspeeldag werd er met 1-3 verloren, maar dat werd nog aanzien als een 'accident de parcours'. Niets was minder waar, want Union SG verraste vriend en vijand in de loop van het seizoen. Anderlecht verloor nadien met 1-0 in het Dudenpark en in de play-offs werd er ook met 3-1 verloren.

Op de vijfde speeldag in die play-offs had Anderlecht nog een sprankeltje hoop op de tweede plaats, maar een efficiënter Union SG kwam met 0-2 winnen in het Lotto Park. Kompany kwam nadien met een eerlijke analyse: "Union SG heeft een betere ploeg dan Anderlecht." Toch was de derde plaats al bij al een succes voor RSCA, dat zo progressie blijft maken.

Volg de wedstrijden van de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top