Adebayo Akinfenwa wil zijn carrière in schoonheid eindigen

Voetbal | Sunderland neemt het zaterdag om 16u op Wembley op tegen de Wycombe Wanderers voor een plaats in het Championship. The Black Cats krijgen gezelschap van een zekere Adebayo Akinfenwa, die op zijn veertigste hoopt het profvoetbal met een laatste zege te verlaten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Weinig spitsen in League One, het derde niveau van het Engelse profvoetbal, kunnen aanspraak maken op wereldfaam. Maar dat is dus wel het geval voor Adebayo Akinfenwa, de iconische spits van de Wycombe Wanderers. Met zijn indrukwekkende lichaamsbouw (1m80 en 110 kilo) die als atypisch geldt in de voetbalwereld, is de man met de bijnaam "het Beest" in de loop der jaren een cultfiguur geworden. Wat ongetwijfeld ook heeft geholpen, is zijn status als 's werelds sterkste speler in het populaire videospel FIFA.

Een laatste wapenfeit?

Na een zoektocht langs verschillende Engelse clubs uit de derde en vierde klasse, vond de speler uit Islington in 2016 een plaats bij High Wycombe. Bij de Chairboys heeft Akinfenwa zo'n beetje alles meegemaakt: promotie naar League One in 2018, twee jaar later eindigde de club voor het eerst in het kampioenschap om vervolgens het seizoen erna te degraderen. Nu, op 40-jarige leeftijd, staat de in Nigeria geboren aanvaller voor een laatste uitdaging met zijn club. Ze moeten het in de finale van de Wembley Cup opnemen tegen Sunderland, in een poging om terug te keren naar tweede klasse.

Akinfenwa, die na deze laatste wedstrijd met pensioen gaat, hoopt zaterdag in stijl te eindigen met een overwinning, ondanks het feit dat hij dit seizoen maar weinig speeltijd heeft gekregen. Hij vertelde de BBC: "Om op deze gewijde grasmat ook maar met tien of twee te spelen voor mijn laatste professionele wedstrijd zou een geweldig einde van mijn verhaal betekenen... Als we natuurlijk winnen."

Steek naar Sunderland

Akinfenwa is niet de enige die wil promoveren. Ook Rob Couhig, voorzitter van de Wanderers heeft zijn zinnen gezet op een zege en promotie. In een lange verklaring heeft hij de fans van de Chairboys opgeroepen de wedstrijd in het stadion van Wembley massaal bij te wonen. De sterke man van de Wanderers spotte ook met de supporters van Sunderland.

"We weten dat de laatste loodjes het zwaarst zullen wegen," zei Couhig, "We zullen opnieuw de underdogs zijn tegen degenen die naar eigen zeggen 'verstand hebben van voetbal'. De supporters van het team dat zijn eigen Netflix-serie heeft, zullen ons proberen te intimideren met hun grotere fanbase. Maar ze kennen Wycombe niet, anders zouden ze weten dat in de laatste wedstrijd (in de halve finale tegen MK Dons, nvdr.) onze Wanderers de tribunes weer domineerden en dat ondanks de beperkingen die aan de aanwezigheid van onze supporters waren opgelegd." Deze speech bleek een grote opsteker voor de supporters van de Chairboys en de psychologische strijd met de Black Cats...

Volg de finale van de play-offs in de League One tussen Sunderland en Wycombe Wanderes op zaterdag 21 mei op Eleven Sports 1, beschikbaar in de tv-optie Proximus Pickx Sports.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top