Welke Mister Europe haalt het in de Conference League-finale: Dessers of Mourinho?

Sport |

De nieuwe UEFA Conference League krijgt in haar eerste editie meteen een droomfinale, met twee gereputeerde en breed gedragen traditieclubs. Cyriel Dessers en Feyenoord moeten bewijzen dat ook in de Lage Landen topvoetbal geserveerd wordt, terwijl José Mourinho met AS Roma aast op eerherstel.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wat een seizoen beleeft Cyriel Dessers! Vorig seizoen nog hoogstens stand-in voor Paul Onuachu bij KRC Genk, deze zomer zelf aangedrongen op een uitleenbeurt en nu bij Feyenoord op enkele maanden tijd een ware volksheld geworden. Aanvankelijk dankzij zijn rol als supersub - als invaller scoorde hij liefst 5 wedstrijden op een rij in de blessuretijd-, maar de voorbije weken ook als basisspeler. De Belgische spits ontpopte zich als de Mister Europe van de Rotterdamse trots, met tien doelpunten is hij trouwens ook topschutter in deze Conference League. Hij scoorde er eentje meer dan Tammy Abraham, spits bij… AS Roma, tegenstander in de grote finale van dit toernooi. Het wordt woensdag dus ook een prestigeslag tussen twee topschutters.

Dessers maakte zich niet enkel met zijn sportieve prestaties populair; als geen ander verstaat hij de kunst om met de supporters een band te creëren, via uitbundige vieringen, reacties op sociale media, of ludieke acties. Zoals die keer dat hij beloofde de baas te bellen van een die hard Feyenoordfan, om bij hem aan te dringen een vrije dag te geven zodat de fan tijdens een Europese verplaatsing kon gaan supporteren voor zijn favoriete club. Dessers hield woord en belde de werkgever.

Die status van publiekslieveling zorgt nu voor heel wat animo in en rond de Rotterdamse club, want om Dessers definitief aan boord te halen moet sportief directeur Frank Arnesen (ex-Anderlecht) 4 miljoen euro op tafel leggen. Feyenoord, dat financieel krap bij kas zit, twijfelt om die in een clausule vastgelegde afkoopsom te betalen. Ongetwijfeld zorgt winst in deze Conference League voor bijkomende fondsen. Dessers, die er geen geheim van maakt graag bij Feyenoord te willen blijven, speelt met andere woorden voor zijn eigen toekomst bij de club.

Mourinho uit op eerherstel

Ook AS Roma heeft echter zijn Mister Europe in huis: niemand minder dan José Mourinho. Hij kan de eerste coach ooit worden die met vier verschillende clubs een Europabeker won. Bovendien in verschillende toernooien: met Porto (2003/2004) en Inter (2009/2010) won hij de Champions League, met Manchester United (2016/2017) en wederom Porto (2002/2003) de Europa League. Daar kan nu dus ook de Conference League bijkomen.

Mourinho deed vroeger geregeld denigrerend over de tweede Europabeker, maar sinds hij niet meer in aanmerking komt voor CL-glorie is die attitude veranderd. Toen hij met Man U de Europa League won, heette dat plots een belangrijke trofee te zijn. En naar aanleiding van deze Conference League, de derde Europabeker, verklaarde ‘The Special One’: “Al van de dag dat ik in Rome tekende wist ik dat dit een grote club is, maar zonder veel trofeeën of finales. Dus dit maakt me emotioneel. Dit is onze Champions League!” Het mag duidelijk zijn dat Mourinho zint op eerherstel na zijn mislukte passage bij Tottenham en teleurstellende einde bij Man U.

Feyenoord met meer Europese ervaring

Gek genoeg heeft Feyenoord dan meer ervaring met het winnen van Europese bekers: in 1970 wonnen de Nederlanders de EC1, de voorloper van de Champions League, en in 1974 en 2002 mochten ze de UEFA-beker bij in de kast zetten. AS Roma speelde nog maar twee keer een Europese finale, maar verloor die tweemaal. Geen goeie statistiek in aanloop naar deze finale.

Dan trekken ze zich best op aan de laatste confrontatie met Feyenoord: in het seizoen 2014/2015 schakelden de Romeinen toen de Rotterdammers uit in de 1/16de finales van de Europa League (1-2 en 1-1). De wedstrijd werd toen wel ontsierd door supportersrellen in Rome. Hopelijk blijft het deze keer wat beschaafder in de Albanese hoofdstad Tirana. De plaatselijke overheid besloot alvast 25 mei uit te roepen tot feestdag, zodat de bevolking rustig thuis kan blijven.

Bekijk de finale van de Conference League op woensdag 25 mei vanaf 20u35 op Canvas, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top