Hertha Berlijn moet voorbij traditieclub HSV Hamburg om behoud te verzekeren in de Bundesliga

Sport |

Afgelopen weekend werd in de Bundesliga de laatste speeldag afgewerkt. Alle teerlingen zijn geworpen. Of toch bijna, want twee clubs strijden in een onderling duel nog voor het laatste plaatsje bij de elite van het Duitse voetbal volgend seizoen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Robert Lewandowski en zijn ploegmaats van Bayern München bleken weer maar eens te sterk voor alles en iedereen. Zij mogen vanaf deze week genieten van een welverdiende vakantie na alweer een fors geladen seizoen. Maar niet iedereen kan al van die luilekkerdagen profiteren. De spelers van Hertha Berlijn bijvoorbeeld. Door hun 16de plek in het klassement zijn zij veroordeeld tot een play-off tegen HSV Hamburg, dat op zijn beurt hoopt te promoveren uit de tweede klasse.

Onwaarschijnlijk scenario

De strijd om het behoud werd een regelrechte thriller in de Bundesliga. De twee laatste speeldagen werden alle kaarten herschud. Eind april leek er voor Hertha nochtans geen vuiltje aan de lucht nadat het won van rechtstreekse concurrent Stuttgart en zo een voorsprong uitbouwde van 4 punten. Maar tijdens de laatste twee speeldagen veranderde alles nog. Stuttgart haalde eerst een onverhoopt punt op het veld van kampioen Bayern en won op de slotspeeldag van FC Köln dankzij een ultiem doelpunt in extra tijd van de Japanse middenvelder Wataru Endo.

Hertha daarentegen ging nog tweemaal de boot in, tegen respectievelijk Mainz en Dortmund. Vooral die nederlaag op de slotspeeldag kwam aan voor de troepen van coach Felix Magath, aangezien Hertha zelfs eerst op voorsprong klom. Vijf minuten voor tijd deed het jonge Borussia-talent Moukoko echter het licht uit voor de hoofdstedelingen. Stuttgart en Hertha eindigden het seizoen daardoor met een gelijk aantal punten, maar dankzij een beter doelsaldo mocht Stuttgart zijn plek in de Bundesliga behouden, terwijl Hertha nu nog twee keer de wei in moet tegen traditieclub HSV Hamburg om het behoud veilig te stellen.

Onder druk

Tegen Hamburg, dat in 2018 uit de eerste klasse tuimelde en nu derde eindigde in de tweede Bundesliga, speelt Hertha onder immense druk. Gelukkig kan het rekenen op enkele ervaren steunpilaren. Zoals de Ghanese middenvelder Kevin-Prince Boateng, die op zijn 35ste aast op een laatste kunststukje: de club van zijn jeugd, die hem de kans bood om voetballer te worden, alsnog op het hoogste niveau houden. Daarnaast is er ook onze landgenoot Dedryck Boyata, vaste waarde in de selectie bij de Rode Duivels, iemand die al EK’s en WK’s speelde, en die zowel in de Premier League als de Bundesliga ervaring opdeed. Zij moeten de neerwaartse spiraal proberen omkeren.

Voor Hamburg geldt het omgekeerde. De manschappen van coach Tim Walter zitten in een goede flow en wonnen hun vijf recentste wedstrijden, zo klommen ze met een machtige eindsprint van de zesde naar de derde plaats in het klassement van de Duitse tweede klasse. Daarmee wisten ze een barrageduel om promotie af te dwingen tegen Hertha. Een uitgelezen kans om na vier seizoenen in het vagevuur weer aan te sluiten bij de elite. Dan moet Hamburg wel de statistieken zien te trotseren: van de 23 edities van dit barrageduel om behoud/promotie werden er liefst 17 gewonnen door de club uit de Bundesliga. Alleen was Hertha in 2012 wel een van die 6 verliezers….

Volg de promotie/degradatieplay-offs van de Bundesliga op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Donderdag 19 mei

Maandag 23 mei

  • Hamburger SV - Hertha Berlin om 20u30 op Eleven Sports 1

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top