Sandro Tonali, de onverwachte patron van AC Milan

Sport | "De nieuwe Pirlo" Sandro Tonali is bezig aan een meesterlijk seizoen bij zijn club. Dankzij zijn consistente glansprestaties is hij uitgegroeid tot een leider bij zijn team. Maar om die status te vergaren, moest hij een moeilijk eerste seizoen overwinnen. Dit is het verhaal van het huwelijk tussen Tonali en Milan, dat zich aanstaande zondag bij Sassuolo tot landskampioen van de Serie A kan kronen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Toen hij bij Milan neerstreek had Sandro Tonali net een moeilijk seizoen achter de rug. De 22-jarige werd uitgeleend met een optie tot koop. Hij overtuigde de rood-zwarten al snel om hem definitief over te nemen. Dat was vorige zomer. Sindsdien is zijn progressie crescendo gegaan en dat zag ook zijn coach, Stefano Pioli: "Tonali is veel gegroeid, maar hij heeft altijd al kwaliteiten gehad. Hij moest alleen een goed evenwicht vinden. Hij heeft nog veel progressiemarge en zal nog vele jaren een belangrijke speler voor Milan zijn."

Het begin van een romance

Dit seizoen heeft Tonali een aantal opmerkelijke prestaties neergezet. Aanvallend is hij zeer productief geweest, met vijf doelpunten en drie assists in 43 wedstrijden. Hij is een no-nonsense speler die zijn truitje nat maakt. Zijn verdedigend werk, wat zijn voornaamste rol is, getuigt van een bovengemiddeld spelinzicht: hij snijdt steevast de aanvalslijnen van de tegenstander af. Dit knalseizoen gaf hem de kans om zijn liefde voor Milan te verklaren. "Ik ben gegroeid het voorbije jaar, zowel op als naast het veld. Laten we een nieuwe start nemen met de troef dat we elkaar door en door kennen, spelers en coach. Wat niet verandert zijn de doelstellingen: wij moeten altijd hoog mikken. Sommige mensen denken aan carrière, ambitie, geld. Ik geloof dat zich goed voelen in een team essentieel is. Bij Milan kan ik al mijn doelen bereiken, ik kan alles verwezenlijken bij de club waar ik gelukkig ben."

Zijn verhaal met Milan is nog maar net begonnen, maar Tonali heeft zich in een mum van tijd opgeworpen als een sleutelfiguur in het team, waardoor het meestrijdt om de titel. Zijn coach heeft verklaard dat hij nog een paar seizoenen op hem wil rekenen: "Door zijn eigenschappen zou hij een uitstekende mezzala (een '8' of aanvallende middenvelder) kunnen worden. De eerste keer dat ik hem sprak, vertelde hij me dat iedereen hem vergelijkt met Pirlo, ‘maar ik voel me meer als Gattuso', zei hij. Als ik hem echt met iemand moet vergelijken, komt De Rossi misschien wel het dichtst in zijn buurt."

Programma van de 38ste speeldag in de Serie A op Eleven Sports:

Vrijdag 20 mei

Zaterdag 21 mei

Zondag 22 mei

Volg de Serie A het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, inclusief de beslissende match van AC Milan tegen Sassuolo deze zondag om 18u op Eleven Sports 1, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top