Ook in titelwedstrijd tegen Antwerp kan Club Brugge terugvallen op z’n ijzeren muur

Sport |

We zijn vier wedstrijden ver in de Champions' Play-offs en Club Brugge telt drie zeges en 1 gelijkspel. Maar misschien nog straffer: het hield vier keer de nul. Ook in en tegen Antwerp komende zondag -waar Club mits winst de landstitel kan vieren- zal die onwrikbare defensie van de Bruggelingen weer doorslaggevend zijn.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zoals een beetje te verwachten viel, kan Club Brugge in deze eindfase van het kampioenschap terugvallen op z’n ervaring met dit soort belangrijke momenten. Terwijl revelatie Union stilaan lijkt te kraken onder de titelstress. In hun twee recente onderlinge confrontaties was het veldspel nochtans gelijk opgaand, en was Union misschien zelfs de betere ploeg, maar Club toonde zich efficiënter. Voorin, maar zeker ook achterin. Met nog twee wedstrijden te gaan, volstaat het dat blauw-zwart één keer wint om een derde opeenvolgende landstitel te pakken. De kans dat dat aanstaande zondagmiddag al gebeurt op het veld van Antwerp is groot, want veel konden de Sinjoren in deze play-offs nog niet klaarmaken.

Defensieve organisatie op punt

Met 37 geïncasseerde doelpunten op 34 wedstrijden etaleerde Club in de reguliere competitie verrassend genoeg wél defensieve kwetsbaarheid. Meer dan 1 tegengoal per wedstrijd, dat hadden ze daar al even niet meer meegemaakt. Er werd dan ook gesteld dat Club in deze Champions' Play-offs vooral offensief zou moeten uitblinken om die lacunes achterin te compenseren. Maar niets blijkt minder waar. Tegen Union, dat net geroemd wordt vanwege zijn uitstekende verdedigende kwaliteiten, was het Club dat de sterkste burcht bleek.

Aanvallend spettert het nog niet echt bij de ploeg van coach Alfred Schreuder (4 goals in 4 play-offwedstrijden), maar defensief staat de organisatie op punt. Simon Mignolet en co moesten nog geen enkel doelpunt incasseren in deze nacompetitie. Meer zelfs: in vier wedstrijden stond het nog maar 24 schoten op doel toe. Waarvan dan ook nog 1 penalty.

Mignolet in topvorm

Dat is verdienste van de hele ploeg, onder andere ook de fysiek sterke afweergordel voor de verdediging met Balanta en Odoi, maar we kunnen er niet omheen dat de verdedigers en de doelman van Club Brugge een hoog niveau halen in deze play-offs. In de driemansverdediging zijn Clinton Mata, Brandon Mechele en Stanley Nsoki amper op een fout te betrappen. Ze blijken ook heel complementair. En als er al eentje naast de ploeg valt, staan hun vervangers paraat. Zo bewees Jack Hendry afgelopen woensdag nog tegen Union. Tel daarbij maar de topvorm van Mignolet -na een wat mindere periode in het reguliere kampioenschap-, die elk schot dat doorkomt feilloos ontzet. In de terugwedstrijd tegen Union maakte hij wederom drie gevaarlijke ballen onschadelijk.

Al die vaststellingen vallen te catalogeren onder 'ervaring'. Weten waar en wanneer je op je top moet zijn en wat je moet doen in stresssituaties. Op geen enkel moment sloeg dit Club Brugge aan het panikeren, zelfs niet wanneer ze gedomineerd werden. Een sereniteit die finaal ook resultaten oplevert, want offensief werd daar een even grote efficiëntie aan gekoppeld.

Ook in de volgende wedstrijd tegen Antwerp zullen die efficiëntie en solide verdediging van cruciaal belang zijn. Club heeft alle kaarten zelf in handen, zoiets laten ze in principe niet meer schieten.

Volg de Champions' Play-offs, waaronder de wedstrijd tussen Antwerp FC en Club Brugge op zondag 15 mei om 13u30, via de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top