Belgen van VfL Wolfsburg kunnen tegen Bayern wisselvallig seizoen alsnog kleur geven

Sport |

VfL Wolfsburg heeft er een teleurstellende campagne opzitten, eindigend in de rechterkolom van het klassement. Een stunt tegen kersvers landskampioen Bayern München op de slotspeeldag kan het seizoen alsnog opfleuren. Voor de Wolfsburg-Belgen Lukebakio, Bornauw, Casteels en Vranckx ook een laatste gelegenheid om zich te tonen. Pickx+ Sports maakt hun balans op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Van de vier Belgen die bij Wolfsburg op de dienstlijst staan, kwamen er de voorbije maanden maar twee geregeld in actie: Koen Casteels en Sebastiaan Bornauw. Enkel een blessure hield hen aan de kant: op de vorige speeldag tegen FC Köln moesten ze allebei verstek geven, de verdediger met een rugletsel, de doelman met een schouderblessure. Het is nog niet zeker of ze klaar zijn voor de topper tegen Bayern München van aanstaande zaterdag (15u30), maar indien fit zijn ze quasi zeker van hun stek in de ploeg van coach Florian Kohfeldt. Samen vormen ze het Belgische hart in de defensie van Die Wölfe.

Sterke Casteels en Bornauw

Casteels geldt al enkele jaren als een van de beste keepers in de Bundesliga en was dat ook dit jaar. Hij moest minder vaak in actie komen, maar wanneer dat nodig was, stond hij pal. Dat de verdedigende linie voor zijn neus geregeld switchte van formatie en van bezetting, kwam de automatismen echter niet ten goede. Als aanvoerder van de ploeg diende de derde doelman van de Rode Duivels geregeld zijn stem schor te schreeuwen.

Voor Bornauw werd het een goed seizoen, maar ook geen grand cru. Aanvankelijk viel hij onder de nieuwe coach Mark van Bommel immers naast de ploeg, maar na de trainerswissel eind oktober kwam de verdediger dan toch in het team… om er ook niet meer uit te gaan. Van november tot nu was Bornauw een onbetwiste titularis. Hij kwam in 30 wedstrijden in actie en scoorde 1 keer. Het opent perspectieven naar volgend seizoen en naar zijn status bij de Rode Duivels toe. Zijn verhaal doet stilaan denken aan dat van Daniel Van Buyten: in eigen land verguisd, maar op karakter toch de top bereikt in de Bundesliga en uiteindelijk ook aanvaard als Rode Duivel. De nu 22-jarige ex-speler van Anderlecht kostte Wolfsburg afgelopen zomer 13 miljoen euro (een bedrag dat door allerlei bonussen tot 17 miljoen euro kan oplopen) en was daarmee de derde duurste transfer van een Belg -na Romelu Lukaku en Sambi Lokonga. Van die drie dure vogels heeft hij sowieso het meest de verwachtingen kunnen inlossen bij zijn nieuwe club.

Bevredigend debuut voor Vranckx

Aster Vranckx mag terugblikken op een wisselvallig eerste seizoen in de Bundesliga. De Vlaams-Brabander kwam vorige zomer voor 8 miljoen euro over van KV Mechelen en kreeg de eerste maanden wat tijd om te wennen aan het Duitse voetbal. Pas op de achtste speeldag tegen Union Berlin kon hij zijn competitiedebuut vieren. De middenvelder maakte ook bij de grote jongens indruk met zijn fysieke présence en voetballend vermogen, maar in een ploeg die op dat moment helemaal niet draaide, kreeg hij het lastig om te bevestigen.

Gaandeweg verdween Vranckx zo weer uit de basisploeg, de voorbije maanden kwam hij niet verder dan enkele late invalbeurten. Een uitschieter kende hij op 6 februari in de 4-1 thuiszege tegen Greuterfürth, waarin hij matchwinnaar werd met twee goals. Ook in de Champions League mocht hij enkele keren opdraven. Al bij al mag Vranckx dus tevreden zijn over dat Bundesligadebuut, zeker voor een knaap van 19 jaar.

Tegenvallende Lukebakio

Wie niet tevreden mag zijn over zijn eerste seizoen bij VfL Wolfsburg, is Dodi Lukebakio. De 24-jarige aanvaller kwam op huurbasis over van Hertha Berlijn, waar hij de voorbije twee seizoenen nochtans als een van de sterkhouders gold.  Vooral dodelijk op de counter. Maar het valt te betwijfelen of VfL Wolfsburg dat huurcontract wil verlengen of omzetten in een definitieve aankoop. Waar onze landgenoot aanvankelijk nog veel vertrouwen kreeg als diepe spits of flankaanvaller, verdween hij na de winterstop (en na een coronabesmetting) volledig van het toneel. In maart en april viel hij zelfs meermaals naast de wedstrijdselectie.

In totaal speelde Lukebakio zo maar 35% van de mogelijke speelminuten. En als hij dan al eens zijn kans kreeg, kon hij zelden overtuigen. Zijn povere statistieken spreken dan ook voor zich: 2 doelpunten en 3 assists in 22 wedstrijden. Zowel voor hem als voor Aster Vranckx geldt dat de komende thuiswedstrijd tegen Bayern München, de topaffiche van de slotspeeldag in de Bundesliga, een mooie gelegenheid biedt om alsnog met een voldaan gevoel de zomer in te duiken.

Het programma voor de 34e dag van de Bundesliga op Eleven Sports:

Zaterdag 14 mei

Volg de Bundesliga het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top