Norman Bassette is de nieuwe Belgische sensatie van SM Caen

Ligue 1 | Het Stade de France is aanstaande zaterdag 7 mei (17u30) gastheer voor de finale van de prestigieuze Gambardella Cup. Olympique Lyon treft er Stade Malherbe Caen, dat onder meer zal rekenen op hun 17-jarige Belgische goudklomp Norman Bassette om hun eerste bekerwinst binnen te halen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Gambardella Cup is een bekertoernooi dat bij het grote publiek weinig bekend in de oren zal klinken. Het is het equivalent van de Coupe de France voor jongeren en één van de meest aansprekende jeugdcompetities in Europa. Het werd opgericht in 1954 en tot 2019 mochten de U19 er spelen, maar sindsdien werd dit gewijzigd naar de U18. In het verleden wisten tal van Franse topspelers zich te onderscheiden in dit toernooi.

Dit seizoen heeft een jonge Belg furore weten te maken in de Gambardella Cup: Norman Bassette. Hij kwam in de zomer van 2020 op 15-jarige leeftijd als nobele onbekende naar Caen. Anderhalf jaar later tekende hij zijn eerste profcontract. De jongeling wist voordien een opvallend parcours af te leggen.

Slachtoffer van pesten

Bassette stond twee jaar geleden tijdens de coronapandemie nog op het punt om zijn voetbalschoenen aan de haak te hangen. Hij speelde voor Virton (dat toen failliet ging) en werd afgekeurd door Standard, waar ze hem te licht bevonden. KAS Eupen besloot hem alsnog een kans te geven en hij ging op internaat. Daar werd hij op zijn dertiende het slachtoffer van pesterijen door oudere spelers, maar desondanks wist hij zich op het veld te tonen. Maar het toekomstplan van Eupen kon hem niet overtuigen en hij dacht aan vertrekken.

Het Franse SM Caen kwam hem op het spoor via een video die zijn nonkel naar de club had gestuurd. De club besloot om de jonge Belg naar Frankrijk te halen en hij maakte al snel een zeer goede ontwikkeling door. De aanvaller scoorde er als spits aan de lopende band en de Belgische U18-international kreeg afgelopen februari op zeventienjarige een profcontract bij de Franse tweedeklasser.

Haaland als rolmodel

Bassette, die wordt geprezen omwille van zijn werkkracht en doelgerichtheid, maakte dit seizoen indruk in de Gambardella Cup. Hij scoorde twee keer in de achtste finales, één keer in de kwartfinales en trof nog eens twee keer raak in de halve finales. De linkspoot speelde dus een zeer grote rol in de kwalificatie voor de finale. Caen bereikte die voor het eerst sinds 2001.

De Belg wordt qua profiel vergeleken met niemand minder dan Erling Haaland, die een grote inspiratiebron is voor hem. De jonge Belg hoopt zijn progressie verder te zetten en op relatief korte termijn de stap naar de eerste ploeg te zetten. Maar eerst hoopt hij zaterdag Caen voorbij Lyon te loodsen en zo meteen zijn eerste belangrijke prijs uit zijn loopbaan te winnen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top