Santiago Bernabeu en Thibaut Courtois: andermaal het toppunt van surrealisme

Sport |

Real Madrid -of moeten we tegenwoordig spreken van Surreal Madrid?- zorgde woensdagavond alweer voor een historische Champions League-avond in Bernabeu. In de terugwedstrijd van de halve finales tegen Manchester City wist het zich in een zinderend en onwaarschijnlijk slot alsnog te kwalificeren voor de finale tegen Liverpool. Met grote dank ook aan Thibaut Courtois, verkozen tot ‘man van de match’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zo vaak ontsnappen aan de dood: dat is niet langer een kwestie van toeval maar van magie. Net zoals in de vorige rondes tegen PSG en Chelsea wist Real Madrid een quasi hopeloze situatie in extremis om te buigen in een kwalificatie. Telkens gebeurde dat in het eigen Santiago Bernabeu-stadion, waar het kan spoken, zo ondervond nu ook Manchester City -de topfavoriet voor de CL-zege dit seizoen. Enkele minuten voor affluiten stond Man City met één en een half been in de gedroomde finale, met een 0-1 voorsprong in deze wedstrijd en een 5-3 balans over het geheel van de twee wedstrijden. Schaapjes op het droge, denk je dan. Maar niet zo in Bernabeu… op 2 minuten tijd draaide Real de situatie helemaal om, dankzij twee treffers van Rodrygo. Vroeg in de verlengingen velde Karim Benzema -wie anders?- het verdict met een feilloos genomen strafschop. 3-1 en Real door naar de finale. Door het onwaarschijnlijke parcours dat de Koninklijke aflegt in deze CL-campagne zou een mens haast gaan denken dat een veertiende eindzege in de belangrijkste Europacup voorbestemd lijkt.

Ode aan de jeugd, én aan Courtois

80 minuten lang leek Manchester City deze confrontatie met Real nochtans onder controle te hebben. Verdedigend zat het veel beter in elkaar dan bij de heenwedstrijd en de Skyblues hanteerden perfect hun gekende strategie: balbezit en aanvallen als eerste verdediging. Thibaut Courtois was de doelman die het vaakst in beeld kwam, zoals al een heel seizoen lang etaleerde onze nationale nummer 1 zijn bloedvorm. Voor rust hield hij zo Bernardo Silva en Phil Foden van een treffer. Maar het was vooral in de slotfase dat hij met enkele cruciale reddingen de droom van zijn ploeg levend hield: een verre uithaal van João Cancelo richting kruising, een gekruist schot van Jack Grealish en een subtiele kopbal van opnieuw Foden… Courtois kuiste het allemaal op. En die ene keer dat dat niet lukte, stond Ferland Mendy hem bij op de doellijn.

Het liet de Madrilenen toe om te blijven geloven in een nieuwe stunt. Nadat het Koninklijke trio op het middenveld baan ruimde voor de jonge garde ging het hek helemaal van de dam. Eduardo Camavinga was met zijn frisse benen en gezonde agressiviteit meteen een versterking op de middenstrook en voorin ontpopte Rodrygo zich tot de redder van Madrid. De jonge Braziliaan kwam in de loop van de tweede helft in het veld en scoorde in de slotminuten twee keer kort na elkaar. Een intikker voor de 1-1 en een rake kopbal voor de 2-1. Verlengingen. En daarin benutte Benzema -in de slotfase van de reguliere speeltijd al betrokken bij alle gevaarlijke acties- een strafschop: 3-1. Alweer een magische avond in Bernabeu.

Een vroege wissel van KDB die vragen oproept

Bij de Mancunians uiteraard niets dan zure en verbaasde gezichten na affluiten van die 120 beklijvende minuten. Geen tweede opeenvolgende Champions League-finale. Ondanks de dominantie over de twee wedstrijden heen, misten Pep Guardiola en de zijnen helemaal hun eindsprint. De angst om te winnen? Overbluft door het lef van Real? Moeilijk te zeggen. Kansen waren er nochtans genoeg om de boeken definitief dicht te doen, maar een gebrek aan efficiëntie, zeker in de heenwedstrijd, blijkt uiteindelijk nefast. Daar kunnen de spelers alleen zichzelf voor bekritiseren, ongeacht de soms vreemde tactische keuzes van hun trainer.

Vooral de vervanging van Kevin De Bruyne een kwartier voor de reguliere speeltijd erop zat, roept vragen op. Aanvankelijk leek het nog een gouden zet, want zijn vervanger Ilkay Gündogan had een voet in de openingsgoal, waarin hij de aanval opzette die door Riyad Mahrez meesterlijk afgewerkt werd voor 0-1. Maar nadien ging Man City steeds verder terugzakken op de eigen helft. Zou het met de offensieve impulsen van KDB anders gelopen zijn? En wat met de verlengingen, waar City plots zonder een maestro zat die met zijn passes openingen kon creëren?

Analyses achteraf zijn natuurlijk altijd gemakkelijk, de Engelse pers hield het op “twee minuten waanzin” of een “pact met God” vanwege Real Madrid. De Koninklijke, recordkampioen in de CL, heeft iets met Europese gala-avonden. Al zeker in het eigen Santiago Bernabeu-stadion. Zoals Thibaut Courtois, uitverkozen tot man van de match, achteraf verklaarde: “Dit is gewoon wat Real Madrid is.” Met straks een veertiende CL-triomf tot gevolg? Op 28 mei kennen we het antwoord.

Volg de UEFA Champions League op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top