Salih Özcan, ster van de verdediging van FC Köln

Sport | FC Köln is bezig aan een huzarenstukje aan het einde van dit seizoen in de Bundesliga. De ploeg staat momenteel zesde in het klassement en maakt dus ook nog kans op een plekje in de Europa Cup. Centrale middenvelder Salih Özcan wil de club waar hij al zijn hele leven actief is, voor het eerst in vijf jaar naar een plekje in een Europese competitie loodsen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Van baragewedstrijden tegen degradatie naar een potentieel plekje in de Europa Cup; in een jaar tijd ging FC Köln van de hel naar de hemel. Twee dagen voor het einde van het Duitste kampioenschap heeft de ploeg nog steeds het lot in eigen handen om volgend jaar terug Europees voetbal te spelen. Voorlopig bereikten ze de play-offs van de Conference League door hun zesde plaats in de Bundesliga, maar met een achterstand van twee punten op Leipzig en drie punten op Freiburg zijn zelfs een plekje in de Europa League of de Champions League nog mogelijk. Op de 33e speeldag krijgt Keulen bezoek van Wolfsburg en in die wedstrijd zal duidelijk worden hoe ver de ploeg het kan schoppen. Voor Salih Özcan is de wedstrijd van levensbelang, want hij wil zowel persoonlijk als met zijn ploeg Europees voetbal spelen en tonen dat hij zijn mannetje kan staan tegen andere Europese topploegen.

Europees debuut tegen Arsenal

De in Keulen geboren verdedigende middenvelder maakte in september 2016 zijn debuut in het eerste elftal. Op 18-jarige leeftijd ontdekte Salih Özcan de Bundesliga op het grasveld van Schalke 04. Die dag speelde de Duitse jongen met Turkse afkomst acht minuten lang en al na één minuut kon hij imponeren met een gemikte assist. Toch bleek dat later niet zijn grootste talent, want hij ontving vooral roem door zijn capaciteiten als onderschepper van aanvallers en wordt gezien als een erg goede spelverdeler. 

Vanaf zijn tweede seizoen op het hoogste niveau verovert de nummer 6 een vaste plek in de basis van FC Köln. Tegelijkertijd zette hij zijn eerste stappen in het internationale voetbal toen zijn ploeg in de Europa League tegen Arsenal mocht spelen. Hoewel hij in de heenwedstrijd niet aan de bak mocht, startte hij in de terugwedstrijd wel. Na negentig minuten kon de thuisploeg een overwinning op zijn naam schrijven en werd de 1-0-eindstand vastgelegd. Later dat seizoen toonde de Duitse ploeg echter weinig uitblinkers en degradeerden ze zelfs naar de tweede klasse.

Beter dan Busquets

Maar na een jaar in tweede klasse kon FC Köln het tij al snel doen keren. In het seizoen 2018-2019 wonnen ze de titel in tweede klasse, hoewel dat vooral zonder aanwezigheid van Salih Özcan gebeurde. De middenvelder spendeerde veel tijd op de bank en moest terug aan vertrouwen winnen. Hij werd in het seizoen 2019-2020 uitgeleend aan Holstein, een ploeg uit tweede klasse. Daar kon hij zich een volledig seizoen ontplooien en zette hij mooie statistieken neer. In 28 wedstrijden maakte hij 5 goals en leverde hij 7 assists. Sindsdien ontpopte hij zich tot een betere speler en mag hij zelfs geregeld aan de bak als aanvallende middenvelder. Wie had dat nog gedacht!

Vorig jaar keerde de inmiddels 24-jarige speler terug naar zijn club en veroverde hij steevast een plek in de basis. Zijn capaciteiten als interceptor van aanvallers komen helemaal tot zijn recht en per wedstrijd kan hij 2,72 keer een aanval stoppen. Daarmee komt hij in de top 10 van de 5 grote competities. Hoewel hij ver achter Thiago Alcantara van Liverpool staat, doet hij het wel beter dan bijvoorbeeld Sergio Busquets, en dat wil al wat zeggen…

Als finalist van het EK U17 in 2015 en winnaar van het EK U23 in 2021 met Duitsland toont Özcan zich ook als een goed international bij de nationale ploegen. Dit jaar koos hij evenwel een andere ploeg als nationaal team en sinds 29 maart komt hij voor Turkije uit. Die dag kwam hij voor het eerst in actie tijdens een vriendschappelijk duel met Italië. Toch behoudt Özcan zijn positie als publiekslieveling in Köln. Hoewel hij einde contract is, dringen zelfs de supporters aan op een verlenging. “We willen dat je je contract verlengd omdat je het kind van deze club bent”, schreven ze eind april op een spandoek. Vooral de Turkse formatie Fenerbahçe lijkt geïnteresseerd te zijn in hem, maar een officiële beslissing werd er nog niet genomen. Wellicht laat hij zijn keuze afhangen van de eventuele Europese voetbalkansen van Köln… 

Het programma voor de 33e dag van de Bundesliga op Eleven Sports:

Zaterdag 7 mei

Zondag 8 mei
Volg de Bundesliga het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top