Union Saint-Gilloise heeft een afspraak met de geschiedenis voor twee finalewedstrijden

Sport | Dit weekend zullen Union Saint-Gilloise en Club Brugge elkaar voor het eerst treffen in een hevige strijd om de seizoenstitel. De twee ploegen zullen elkaar daarna opnieuw bekampen in de titelclash die plaatsvindt op 11 mei.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Felice Mazzu en zijn mannen hebben een grote kans dat ze komende woensdag hun naam mogen toevoegen aan de lijst van kampioenen. Op het programma staan twee confrontaties met Club Brugge in slechts een paar dagen tijd. Maar laten we het vel van de beer nog niet verkopen voor het geschoten is, want Club zou deze twee wedstrijden wel eens kunnen gebruiken om de Brusselse ploeg in te halen. Het verschil tussen de twee ploegen in het klassement is amper 3 punten (officieel 2,5).

De eerste etappe van wat kan worden beschouwd als een finale van het kampioenschap in twee etappes, vindt aanstaande zondag om 13.30 uur plaats in Vorst. De terugwedstrijd is woensdag gepland in het Venetië van het Noorden. In een klassieke heen- en terugwedstrijd zou een ploeg als Club Brugge normaal het voordeel hebben, maar in dit geval zou het kunnen dat Union wel eens verrast omdat ze thuis mogen beginnen.

Onderschat het publiek niet

Als de bijna onbetwiste leider in het klassement sinds het begin van het kampioenschap, zal Union Sint-Gillis opnieuw kunnen rekenen op haar hondstrouwe supporters. Ze zullen deze zondag hun ploeg én de tegenstanders het vuur aan de schenen leggen, zoveel is zeker. En zeker in een thuiswedstrijd gelden de supporters van Sint-Gillis vaak als de twaalfde man in het team. Maar we mogen ook Brugge niet onderschatten - ze kunnen zich woensdag evengoed geruggensteund voelen door hun supporters in het Jan Breydelstadion.

Toch is het feit dat Union thuis begint een groot voordeel. Gezien hun voorsprong in het klassement, zullen de supporters als één blok achter hun team staan om hen naar de overwinning te schreeuwen en hun voorsprong uit te breiden tot 5,5 punten. Ze zouden dan in Brugge moeten winnen om de titel te bemachtigen.

Dit scenario is niet ondenkbaar, want Union heeft de reputatie om beter te presteren als bezoeker (44 van de 51 punten) dan op eigen terrein (33 op 51 tegen 36 op 51 uit voor Brugge). Het lijkt daarom aannemelijk dat de mannen van Mazzu als bezoekers minstens minstens één punt in de wedstrijd zullen scoren.

Ervaring

Maar in dit soort duels waar de spanning te snijden is, kan speelervaring het verschil maken. En op dit gebied heeft Brugge een grote voorsprong op de Brusselaars. De mannen van Alfred Schreuder waren vier keer kampioen in de laatste zes seizoenen en weten bijgevolg hoe ze met druk om moeten gaan op belangrijke momenten. Kalm blijven, weten wanneer je toe moet slaan en profiteren van de mindere momenten van de tegenstander zijn maar enkele trucjes waarvan Brugge graag gebruik heeft gemaakt in de afgelopen jaren.

Toch mogen we Union vooraf niet afschrijven. De promovendus van dit seizoen won de titel van de tweede klasse vorig seizoen en de kern van de ploeg is in tussentijd niet veranderd. Bovendien lijkt het erop dat het team nog niets aan enthousiasme heeft verloren.

Afwezige Rits

Aan Brugse zijde is het afwachten hoe Alfred Schreuder zal omgaan met de afwezigheid van Mats Rits. De middenvelder scheurde zijn voorste kruisband in een partij tegen Anderlecht en is de komende zes maanden uitgeschakeld. Dit is een groot probleem omdat Rits op het Brugse middenveld onmisbaar is. Met zijn 7 doelpunten en 5 assists leverde hij een grote bijdrage aan de offensieve capaciteiten van van het team, maar Rits liet zich evengoed opmerken als een betrouwbare defensieve spits.

Schreuder zal wellicht Ruud Vormer als vervanger aanduiden. Union spitst alvast de oren, want Vormer is een fenomeen om rekening mee te houden. Deze Nederlandse speler bulkt van de ervaring en heeft een temperament om u tegen te zeggen, wat hem één van de sleutelspelers in deze dubbele confrontatie met Union zal maken. De tijd zal leren of Union geschiedenis zal schrijven ondanks de mogelijke aanwezigheid van Vormer.

Volg de wedstrijden van de Jupiler Pro League, inclusief de match tussen Union en Club Brugge deze zondag 8 mei om 13u30, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top