Casemiro, de onmisbare schakel van Real Madrid

UEFA Champions League |

Dat Real Madrid in Manchester in defensief opzicht op een gatenkaas leek, had een welbepaalde reden: het ontbreken van Casemiro. De Braziliaanse middenvelder is een vaak vergeten, maar cruciale pion op het tactische bord bij de Koninklijke. Coach Carlo Ancelotti is maar wat blij dat hij woensdag in de terugwedstrijd van deze halve finale in de CL weer op zijn Braziliaanse buffel kan rekenen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Casemiro, hate him or love him. Technisch geen kraan, een treiteraar en vaak over de schreef in fysieke duels. Een verwoed verzamelaar van gele kaarten -dit seizoen zit hij ook alweer aan 15 stuks. Het hoeft geen betoog waarom hij zelden in lijstjes van favoriete voetballers prijkt of waarom hij zelden de voorpagina’s haalt. En toch is de Braziliaan nu al 9 jaar lang een sleutelspeler bij Real Madrid, waar elke ploegmaat en trainer hem op handen draagt. Op zijn manier, als buffer voor de verdediging, meid van alle werk en gatendichter. Zo’n speler die ploegen over een dood moment helpt en de (vaak technisch betere) spelers rond hem beter laat renderen. Vraag maar aan Toni Kroos en Luka Modric waarom zij op hun gezegende leeftijd nog zo kunnen floreren op dat Koninklijke middenveld.

De Braziliaanse international bezit nog een andere troef: hij is een nuttige stofzuiger op het middenveld die bovendien een patent heeft op belangrijke goals. Zoals in de finale van de Champions League in 2017, waar hij met een goal Real op weg zette naar een 4-1 zege tegen Juventus.

Grinta en tactische discipline

Hij is het soort speler wiens belang je eigenlijk pas echt ziet wanneer hij er niet bij loopt. Zoals de Braziliaanse nationale ploeg ervaarde op het WK 2018 in de kwartfinale tegen België (toen Casemiro geschorst toekeek), of zoals Real Madrid afgelopen week ervaarde op het veld van Manchester City. Modric en co werden vanaf minuut 1 overspoeld door de hongerige bende van Pep Guardiola, het duurde tot het tegendoelpunt van Karim Benzema, dat iets voorbij het halfuur een beetje uit het niets viel, dat Real voet aan de Engelse grond kreeg.

Dat City heel de wedstrijd door de ene kans na de andere bijeen voetbalde (16 in totaal) had meer met het herschikte middenveld te maken dan met de individuele kwaliteit in de achterlinie. Niet voor niets tellen Eder Militao, Dani Carvajal, David Alaba, Ferland Mendy en Thibaut Courtois het op één na minste aantal tegendoelpunten in La Liga. Daar ligt het dus niet aan. Maar in Manchester kreeg Kevin De Bruyne op de middenstrook alle ruimte van de wereld om zijn afgemeten passes te lanceren -zijn handelsmerk. Als Foden, Jesus en Mahrez iets efficiënter waren geweest, was de score bij de rust al 5-0. Real verzoop en stelde daar weinig grinta tegenover: slechts 5 overtredingen werden er gemaakt over de hele wedstrijd. Dat zou met Casemiro helemaal anders zijn geweest, maar die ontbrak door blessure. Hij die al eens een fout maakt wanneer dat moet en tactisch gedisciplineerd als hij is passlijnen afsnijdt waar nodig.

Woensdag kan Real-coach Carlo Ancelotti weer op zijn buffer voor de verdediging rekenen, een wereld van verschil. Het laat Modric en Kroos toe om offensiever te denken, hetgeen nodig zal zijn om de 4-3 nederlaag uit de heenwedstrijd recht te trekken. En wie weet pikt Casemiro zelf ook weer zijn doelpuntje mee. Belangrijk als altijd.

Volg de halve finales van de Champions League, met op woensdag 4 mei vanaf 20u15 Real Madrid - Manchester City, op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus. Niemand minder dan Rode Duivel Toby Alderweireld zal de wedstrijd op Pickx+ Sports analyseren.

Voorspel de resultaten van de wedstrijden met Pickx Prono.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top