Charleroi hoeft hoop op Europees voetbal nog niet te verliezen

Sport | Sporting Charleroi werd lang gezien als de grote favoriet voor de overwinning in de Europe Play-offs. Toch kende de ploeg een slechte start door met 0-1 te verliezen op het veld van Mechelen. Ondanks alles blijven de Zebra’s in de running voor het laatste Europese ticket.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De mislukte start van Charleroi in de play-offs dwingt de Henegouwse ploeg terug naar de vierde en laatste plaats in de stand. De nederlaag met het kleinste verschil via een doelpunt van Vanlerberghe in de 51e minuut viel hen zwaar, maar toch verliezen de spelers de moed niet. Tegelijkertijd won Genk van Gent, dat alsnog leider blijft. Het verlies van de Buffalo’s zorgde er evenwel voor dat de kloof tussen de ploegen verkleinde. Gent staat nu aan de leiding met 31 punten, terwijl rode lantaarn Charleroi 27 punten telt. 

Daaruit kunnen we dus concluderen dat er nog niks is beslist voor de ploeg van Edward Still. Voorwaarde is wel dat ze zich aanstaande zaterdag, tegen Gent, herpakken en beter uit de hoek komen. De Zebra’s mogen absoluut niet verliezen, willen ze nog kans maken op Europees voetbal in het volgende seizoen. Bij een nederlaag zou de ploeg zeven punten achterstand in vier wedstrijden moeten goedmaken en dat is bijna onbegonnen werk. Maar ondanks de slechte start mogen we het kind niet met het badwater weggooien. Er zijn bovendien nog tig redenen om wél te geloven dat de Waalse ploeg play-off 2 kan winnen.

Oog voor afwerking

Tegen Mechelen kon Charleroi slechts drie keer op doel mikken, terwijl de thuisploeg dat maar twee keer kon. In totaal schoten de Carolo’s vijftien keer, waaruit we kunnen afleiden dat de ploeg wel degelijk mooie dingen liet zien in de aanval. Gaëtan Coucke van KV Mechelen moest zich meer dan eens schrap zetten om de pogingen van de tegenstanders te weren en net daar liet Charleroi veel kansen liggen. Met betere afwerkingen en meer efficiëntie kon de ploeg wellicht wel winnen. 

Tegen Gent zal de ploeg dit aspect dus ongetwijfeld moeten aanpakken. De opstelling zal wellicht ook aangepast worden. Bayo is een huurling van Gent en mag dus niet voor Charleroi in actie komen tegen zijn werkgever. Als de Zebra’s evenveel kansen kunnen ontwikkelen en iets beter kunnen afwerken, dan mogen ze hopen op een overwinning. 

Minder motivatie bij Gent?

Dat Charleroi net nu tegen Gent moet spelen, speelt misschien wel in hun voordeel. Dankzij de gewonnen bekerfinale verzilverden de Buffalo’s meteen een ticket voor de play-offs van de Europa League. De Europe play-offs in eigen land geven evenwel slechts een ticket voor de tweede voorronde van de Conference League. Gent heeft dus minder interesse in dit ticket dat hen naar een ‘lagere’ competitie kan leiden. We concluderen niet dat de mannen van Vanhaezebroeck niet willen winnen, maar hun motivatie zal ongetwijfeld minder groot zijn dan die van de tegenstanders. Het is dus de taak van Charleroi om te profiteren van die situatie. 

Bij winst komen de Carolo’s terug op één punt achterstand van hun tegenstander en daarbij kunnen ze ook profiteren van de uitkomst in de wedstrijd tussen Genk en Mechelen. De twee Vlaamse ploegen hebben twee punten meer dan Charleroi en een gelijkspel zou de Waalse club dus best uitkomen. In ieder geval kan Charleroi blijven dromen van Europees voetbal.

Volg de play-offs in de Jupiler Pro League, waaronder Charleroi - Gent deze zaterdag 30 april vanaf 18u30 op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top