In de zomer van 1988 pluimde FC Barcelona zijn rivaal Real Sociedad

La Liga | Deze donderdag reist FC Barcelona af naar Real Sociedad op de 33e speeldag van La Liga. Het belooft een spannend duel te worden tussen twee ambitieuze teams die strijden om een Europees ticket. De twee ploegen hebben een opvallende geschiedenis samen. In de jaren 80 heeft Barcelona immers zijn rivaal zo goed als kaalgeplukt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de zomer van 1988 bevond FC Barcelona zich op een keerpunt, of beter gezegd op een punt waar de ploeg probeerde om een bladzijde in de clubgeschiedenis om te slaan. De club maakt een delicate fase door, want tijdens het seizoen 1987/1988 werd Terry Venables vervangen door Luis Aragonés, maar dat bracht weinig soelaas in een allesbehalve briljant spel. Barça won de Copa del Rey, maar eindigde als zesde in La Liga. In de bekerfinale wonnen de Catalanen van niemand minder dan Real Sociedad. Een paar weken eerder vond de zogenaamde "Hesperia-muiterij" plaats, een gebeurtenis die vandaag de dag ongetwijfeld nog steeds gevolgen heeft.

Een nieuw begin

De muiterij begon met een persconferentie op verzoek van de Barça-spelers, waaronder Bernd Schuster. Ze eisten een salarisverhoging en het aftreden van Josep Lluís Núñez, de toenmalige voorzitter. Deze laatste genoot de steun van het clubbestuur en besloot op het einde van het seizoen helemaal opnieuw te beginnen en een nieuw sportproject voor de club te lanceren.

De Bask Javier Clemente werd eerst benaderd voor de functie van T1, maar hij was niet erg populair bij het clubbestuur en zag vervolgens zijn kandidatuur in rook opgaan. Met de naderende herverkiezing als voorzitter koos Núñez eieren voor zijn geld en stelde iemand voor tegen wie het clubbestuur en de spelers moeilijk 'nee' konden zeggen: voormalig Camp Nou-idool Johan Cruijff. De Nederlandse coach moest het personeelsbestand vernieuwen en dat deed hij dan ook geleidelijk aan, waarbij hij grote buitenlandse talenten als Roland Koeman, Michael Laudrup, Romario en Christo Stoitchkov met een reeks jonge Spaanse voetbaltalenten laat samenwerken. Het is op dat moment dat het lot van Real Sociedad bezegeld werd.

Succes onder Cruijff

Om een vleugje Spanje aan de kernploeg toe te voegen, zocht de club naar talenten bij Real Sociedad. Barça trok onder meer Jose Bakero, Txiki Beguiristain en Lopez Rekarte aan. Bakero was een legendarische speler van Sociedad die de positie van verdedigende middenvelder bekleedde. Tegenwoordig is hij de directeur is van het trainingscentrum van FC Barcelona. Txiki was de aanvallende middenvelder van wat later Cruyff's "Dream Team" zou gaan heten. Rekarte was op zijn beurt een solide verdediger, die Barça op dat moment nodig had. De Catalaanse club betaalde 600 miljoen Spaanse peseta's voor het trio, of iets meer dan 3,5 miljoen euro vandaag. In hedendaagse termen is dat een koopje.

Het was met deze transfers dat Barça een glorieperiode kende. De club werd een succesmachine dankzij hun spel, dat gericht was op snelle passes en voortdurende beweging. Zo haalde FC Barcelona vier landstitels, twee keer de Copa del Rey, een Champions League-titel... Kortom: de Catalaanse club heeft veel te danken aan Johan Cruijff. Maar ook, laten we eerlijk zijn, een beetje bij Real Sociedad.

Dit zijn de La Liga-wedstrijden die je via Eleven Sports kan bekijken:

Woensdag 20 april

Donderdag 21 april
Volg het hele seizoen lang de beste wedstrijden van La Liga via de zenders van Eleven Sports, beschikbaar via de tv-optie Proximus Pickx Sports.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top