Wat mogen we van Anderlecht verwachten in de Champions' play-offs?

Sport | De opluchting was heel groot na de zege bij KV Kortrijk. Vincent Kompany loodste RSC Anderlecht naar een derde plaats in de reguliere competitie. Wat mogen we van de Brusselaars verwachten in de Champions' play-offs?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Anderlecht is dit seizoen één van de meest aantrekkelijke ploegen in de Jupiler Pro League. Vincent Kompany kiest voor een aanvallende manier van voetballen en de fans kunnen dit wel smaken. Met 72 gemaakte goals moest RSCA enkel Union SG (73 goals) voor zich dulden.

Anderlecht begint de play-offs met 32 punten. Dat zijn er vier minder dan Club Brugge en zeven minder dan Union SG, dat wel nog moet wachten op het verdict van de match tegen Beerschot. De troepen van Kompany willen eerst en vooral die derde plaats behouden, want dat levert hen een Europees ticket op. De openingsmatch op het veld van Union SG kan de hoop op meer ook levendig houden. RSCA zal in de play-offs wel beter moeten presteren in de topmatchen. Tegen Union SG pakte het in de reguliere competitie geen punten, tegen Club Brugge boekte het een 2 op 6 en tegen Antwerp een 3 op 6.

Wisselmogelijkheden

Kompany hoopt dat zijn aanvallende pionnen zich tonen in deze toppers. Joshua Zirkzee (15 goals en 8 assists), Lior Refaelov (12 goals en 1 assist), Christian Kouamé (8 goals en 5 assists) en Yari Verschaeren (7 goals en 5 assists) deden het in de reguliere competitie niet onaardig. Aanvallend zit het snor bij Anderlecht, maar het grote probleem kan wel eens de bank worden.

Benito Raman (goed voor 9 goals en 5 assists in de competitie) is de laatste maanden zijn neus voor goals wat kwijtgespeeld. Tijdens zijn laatste 11 invalbeurten trof hij nog maar 2 keer raak. Kan hij in de play-offs zijn rol als supersub weer terugvinden? Voor Zirkzee heeft Kompany niet echt een valabale vervanger achter de hand. Raman is eerder een type zoals Kouamé, enkel de 17-jarige Mario Stroeykens komt in de buurt. Hij heeft echter heel weinig ervaring.

Op bepaalde posities is er weinig weelde en dat kan bij blessures en schorsingen zuur opbreken. Amir Murillo heeft bijvoorbeeld geen concurrent op de rechtsachter en bij zijn afwezigheid moet Kompany stevig puzzelen en de linksvoetige Bogdan Mikhalychenko er posteren. Daarnaast is er ook centraal achterin weinige marge, want Hannes Delcroix en Zeno Debast zijn al een hele poos geblesseerd. Kompany moet dus hopen dat er niet al te veel blessures of schorsingen zullen plaatsvinden, anders moet hij al snel teruggrijpen naar piepjonge spelers als Kristian Arnstad, Mario Stroeykens of anderen. Het geloof in de jeugd is groot, maar in de play-offs ligt het niveau uiteraard nog wat hoger.

Met of zonder druk?

Het is ook afwachten of Anderlecht met of zonder druk aan de play-offs kan beginnen. De Belgische recordkampioen speelt op Paasmaandag immers eerst de bekerfinale tegen AA Gent. Als het daar zijn eerste prijs in vijf jaar kan winnen, is de ploeg al zeker van Europees voetbal. Dat zou heel wat druk van de ketel halen, maar bij een nederlaag moet RSCA bij de eerste drie eindigen om zekerheid te verschaffen over een Europees ticket. Als het vierde eindigt in de play-offs, moet Anderlecht nog een finale spelen tegen de winnaar van de Europe Play-Offs. Dat is een doemscenario dat ze liever niet zien gebeuren in het Lotto Park.

Het behalen van een Europees ticket is bijzonder belangrijk voor de club, want daardoor is de kans groter dat het zijn sterkhouders aan boord kan houden en wie weet een speler als Joshua Zirkzee definitief kan vastleggen. Er staat de komende weken dus nog veel op het spel voor Kompany & co.

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top