Kan Union SG voor de titel gaan?

Sport | Het doek is gevallen over de reguliere competitie. De deelnemers aan de Champions’ Play-Offs zijn bekend en elke Belgische voetballiefhebber kijkt er nu al naar uit. De grote vraag is: kan Union SG een paar maanden na de promotie naar 1A stunten door de landstitel te winnen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Waar eindigt het sprookje van Union SG? De promovendus verraste vriend en vijand door als nummer één te eindigen na 34 speeldagen. Heeft Union SG de wapens om één van de meest legendarische prestaties ooit in het Belgische voetbal te realiseren?

De play-offs zorgen wel voor een domper voor de Brusselaars, want de punten worden in twee gedeeld. Met nog zes wedstrijden te gaan, is de kloof met de rest dus kleiner geworden. Als Union SG de zege in de schoot krijgt geworpen na het stilleggen van de partij tegen Beerschot, zullen ze 2,5 punten meer hebben dan Club Brugge, 5,5 meer dan Anderlecht en 6 dan Antwerp. Als Union SG de titel wil winnen, heeft het dus nog weinig foutenmarge. Het begin zal zeer belangrijk worden.

Beter doen dan in de reguliere competitie

In de reguliere competitie speelden de Brusselaars uiteraard al twee keer tegen Club Brugge, Anderlecht en Antwerp. Daarin wisten ze toch een knappe 10 op 18 te boeken. Dit zou in deze fase mogelijk niet genoeg zijn. Ze pakten een 6 op 6 tegen Anderlecht, een 3 op 6 tegen Antwerp maar slechts een 1 op 6 tegen Club Brugge. De Bruggelingen zouden, mits ze zelf sterk presteren, in dat geval een grote kans maken op de landstitel.

De andere drie teams zullen echter ook punten verliezen. Als we kijken naar de resultaten van Club, Anderlecht en Antwerp zullen ook zij beter moeten doen dan in de reguliere fase om Union bij te benen. Club Brugge pakte 11 punten tegen de concurrenten, wat nog altijd beter is dan Antwerp (7) en Anderlecht (5). Als de vier clubs dezelfde resultaten zouden behalen, dan zou de eindstand als volgt zijn: Union (49 punten), Club Brugge (47 punten), Antwerp (39 punten) en Anderlecht (37 punten).

Gebrek aan ervaring

Union SG kwam sinds de start van het seizoen in een geweldige flow terecht en die werd nooit echt onderbroken, ondanks hier en daar een klein dipje. Er was geen druk, want niemand had verwacht dat Union SG voor de top vier zou meestrijden. In de play-offs zal dit anders zijn, want wanneer je zes speeldagen voor het einde aan de leiding staat, is de titel echt wel een doel.

Dat brengt de nodige druk met zich mee. In tegenstelling tot Club Brugge heeft Union SG geen ervaring met dit soort wedstrijden. In Eerste Klasse B waren ze de kampioen na de reguliere competitie, maar in de play-offs spelen er heel andere emoties mee. Het kan elke speeldag veranderen, wat in de hoofden kan sluipen. Bovendien hopen velen dat Union SG de titel pakt, wat ook voor druk zorgt. Hoe gaan de troepen van Felice Mazzu daarmee om?

Veelbelovende cijfers

Union SG heeft echter ook heel wat troeven om de eerste titel sinds 1935 in de wacht te slepen. Ze wisten maar liefst 73 keer de weg naar de netten te vinden, waarmee ze de beste aanval van de Jupiler Pro League hebben. Hierdoor waren ze gemiddeld goed voor meer dan 2 goals per match, ook Anderlecht en Club Brugge deden het op dat vlak goed met 72 gemaakte doelpunten. Het duo Dante Vanzeir-Deniz Undav is het gevaarlijkste spitsenduo in België.

Daarnaast heeft Mazzu ook een sterk defensief blok weten neer te zetten. Union SG slikte amper 27 tegendoelpunten en daardoor hebben ze ook nog eens de beste defensie van het land. Anderlecht (36), Club Brugge (37) en Royal Antwerp FC (38) volgen toch op een grote afstand. Kan Union SG dit ook volhouden in de play-offs? We zijn alvast razend benieuwd naar de openingsmatch tegen Anderlecht.

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top