Hoe Luca Oyen een krachtige titularis werd bij Genk

Jupiler Pro League | Racing Genk speelt komend weekend met toegeknepen billen tijdens de 34e en laatste speeldag van de klassieke fase in de Jupiler Pro League. De Limburgers, die op de achtste positie staan, kunnen in het klassement nog worden ingehaald door Sint-Truiden. Tegen RFC Seraing zou het jonge wonderkind Luca Oyen wel eens zijn team naar een cruciale overwinning voor de Europese play-offs kunnen leiden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het is slechts een kwestie van tijd, denken we. Met zijn 19 jaar is Luca Oyen bijna een titularis in de basiself van Racing Genk. De aanvallende middenvelder toonde vorige week in een match tegen AS Eupen opnieuw de volle omvang van zijn talent door onder meer een beslissende pass te geven voor Junya Ito. Komende zondag, voor de cruciale wedstrijd op het einde van de reguliere fase tegen RFC Seraing, zal Bernd Storck keuzes moeten maken. Misschien kiest hij voor de jeugd?

Concurreren met Bongonda

Luca Oyen was pas 17 jaar toen hij net gepromoveerd was tot het eerste team van Racing Genk in mei 2020. Twee maanden later ging zijn elitecarrière echt van start in een wedstrijd tegen Zulte Waregem. Eind september mocht hij dan na jarenlang zwoegen - hij zit al sinds de categorie U7 bij Genk - eindelijk zijn eerste wedstrijd als titularis spelen, tegen KV Mechelen. Aan het einde van zijn eerste seizoen op profniveau heeft de jonge Genkie in totaal 21 wedstrijden gespeeld en 2 assists gemaakt in alle competities.

Dit seizoen mocht Luca Oyen voor het eerst in de Europa Cup spelen en tot nu toe heeft hij 3 goals en 3 assists in 27 wedstrijden behaald. Hoewel hij zelden titularis in de wedstrijd was, nam hij elke kans die de trainer hem gaf. Maar op dit moment overschaduwt een man hem nog steeds met zijn prestaties: Theo Bongonda. De Congolese international is tot nu toe bij Genk de vaste starter op de linkerflank naast Paul Onuachu en Junya Ito. Ondanks enkele interessante spelkansen is het Limburgse aanvallende trio echter niet zo efficiënt als vorig jaar, waardoor er ruimte is ontstaan voor wisselspelers om te schitteren. Meer dan anderen worstelt Bogonda om het niveau terug te krijgen dat hij het afgelopen seizoen had. In zijn voordeel pleit wel dat bij Genk het personeelsbestand krimpt sinds het begin van de competitie.

Binnenkort bij de beloften?

Het ongeluk van sommigen speelt duidelijk in het voordeel van anderen. Zo zette Luca Oyen begin maart zijn beste beentje voor in een wedstrijd die Genk uiteindelijk thuis verloor tegen Sint-Truiden. Hij liet zo zien dat hij niet bang is om verantwoordelijkheid te nemen. "Luca Oyen is een geweldige invaller. Hij vindt bochten en plekken waar hij echt gevaar creëert, wat andere Genkse spelers op dit moment niet kunnen. Oyen heeft dat ook al eerder gedaan, dus ik vind persoonlijk dat hij in het basiselftal moet zitten. Het maakt me niet uit wie eruit moet, Luca heeft impact en toont lef. Dus hij heeft momenteel zijn plek verdiend bij onze elf", prees trainer Jacky Mathijssen zijn poulain Luca Oyen in Het Belang van Limburg. Het was ook voor hem duidelijk dat de Genkies ondermaats presteerden terwijl Oyen enorm zijn best deed.

Oyen geldt als een van de beste producten van het Genk Youth League-team. Zijn profiel werd nog niet zo lang geleden fel begeerd door verschillende clubs in de grote kampioenschappen. Toch heeft hij besloten in Limburg te blijven en deze keuze werpt stilaan zijn vruchten af. Zijn spelvisie en dribbelvaardigheden lijken bovengemiddeld. Als hij nu nog efficiënter kan worden met de afwerking, kan hij volgend jaar zeker offensief spelen bij Racing Genk. In afwachting van het mogelijke vertrek van zijn aanvallende vrienden, zal hij ongetwijfeld nog steeds van hen kunnen leren op de training. En op die manier kan hij ook laten zien dat hij klaar is om bij de grote jongens te spelen.

Volg de wedstrijd RFC Seraing - KRC Genk op zondag 10 april vanaf 18u25 op de zender Pickx+ Sports 3, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top