Ameen Al-Dakhil keert terug naar Standard in jacht op plek in play-off 2

Sport | Voetbal is vaak een verhaal van ‘routourne’, zoals ene Franck Ribéry liet vallen op een persconferentie in 2013. Voor Ameen AL-Dakhil is die ‘routourne’ uitgedraaid op een succesverhaal. Standard liet hem gaan in een compensatiedeal voor de affaire Edmilson en terwijl zij wegkwijnen in de onderste regionen van het klassement is Al-Dakhil met STVV misschien wel op weg naar play-off 2.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op de allerlaatste dag van de wintermercato maakte Standard de definitieve verhuis van verdediger Ameen Al-Dakhil naar Sint-Truiden bekend. De Belgisch-Irakese speler vergezelde João Klauss naar Limburg. De supporters betreurden de transfer van beide beloftevolle spelers, maar helaas had hun verhuis weinig met sportieve talenten te maken. Bij Klauss, eigenlijk eigendom van TSG Hoffenheim, moest de transfer vooral dienen als besparingsoperatie om de verhuis van Al-Dakhil mogelijk te maken. 

De reden voor de transfer van Al-Dakhil is eveneens gemakkelijk te vinden. Het vertrek van de verdediger had alles te maken met de affaire rond Junior Edmilson. Bij die transfer van Edmilson naar het Qatarese Al Duhail Sports Club had STVV recht op 40% van de transfersom bij een doorverkoop. De som rond die transfer werd door Standard kunstmatig laag gehouden terwijl de Luikse ploeg op andere, minder officiële, manieren geld kreeg toegestoken. STVV onderschepte het gesjoemel en greep meteen in. 

Terwijl eerst werd gedreigd met een transferverbod en een speelverbod in de Europese competities werd uiteindelijk een compensatieregeling getroffen. Standard verkeerde namelijk al in financieel zwaar weer en had niet de nodige centen om STVV op correcte wijze te vergoeden. De transfer van Ameen Al-Dakhil geldt nu als pasmunt. Dankzij de transfer wordt de claim van de Limburgers met een half miljoen euro verminderd en dankzij een extra betaling van 1,3 miljoen euro van Standard aan Sint-Truiden is het geschil definitief opgelost.

Potentiële winst bij doorverkoop

Bij zijn aankomst bij de Kanaries mist Al-Dakhil een beetje ritme waardoor hij niet meteen in het basiselftal wordt opgenomen. In de eerste drie wedstrijden mocht hij invallen en speelde hij respectievelijk 12, 7 en 1 minuut. Hoewel hij dus niet veel speeltijd kreeg, toonde hij wel zijn talent waardoor hij zijn nieuwe ploeg tot drie keer toe hielp winnen. Eind februari werd hij in een wedstrijd tegen Oostende voor het eerst de hele wedstrijd ingezet. 

Sindsdien speelde hij die plaats niet meer kwijt en leverde hij een resem foutloze prestaties. Bovendien is de verdediging van STVV verbeterd sinds zijn transfer, waardoor de ploeg vertrouwen kreeg in de nieuwkomer. Sinds zijn transfer kreeg Sint-Truiden slechts drie goals tegen in vijf wedstrijden. Daarnaast verloor de ploeg geen enkele keer (twee keer gelijkspel en drie keer winst). Trainer Bernd Hollerbach zag Al-Dakhil graag toekomen en schakelt hem intussen graag in om zijn verdediging kracht bij te zetten. 

De goede prestaties van de speler vielen ook op bij CIES, de European Football Observatory. In een onderzoek naar de clubprestaties van spelers onder de 21 jaar komt de naam van Ameen Al-Dakhil voor. Als eerste Belg staat hij op de 44e plaats in deze Europese ranglijst. Dat bevestigt opnieuw dat Standard de verkeerde keuze maakte om hem te laten gaan. Terwijl Sint-Truiden uiteindelijk slechts 500.000 euro ‘betaalde’ zouden de Limburgers bij een doorverkoop een mooie winst kunnen boeken. De transferwaarde van de verdediger steeg nu al tot bijna 700.000 euro.

Noodzakelijke winst voor STVV

Sint-Truiden ontvangt de voormalige ploeg van Al-Dakhil op de laatste dag van de reguliere competitie. Voor de Luikse ploeg vormt die wedstrijd de laatste horde in een erg moeilijke periode, aangezien hun seizoen na die 90 minuten ten einde loopt. Van die laatste wedstrijd van Standard moet STVV proberen profiteren, want de Kanaries kunnen bij winst jagen op een plek in play-off 2. 

Op dit moment staat de ploeg met een gelijk aantal punten op dezelfde plaats als Genk. Aangezien de Limburgers een hoger doelpuntensaldo hebben moet STVV sowieso beter doen dan provinciegenoot Genk. Hoewel de aanval van Standard de laatste weken niet veel soeps was, zal Sint-Truiden sterk moeten verdedigen om geen enkel tegendoelpunt te slikken. Winnen is voor hen essentieel als ze nog een kans willen maken op play-off 2. Op Stayen zullen Al-Dakhil en zijn ploeggenoten met het mes tussen de tanden strijden voor winst. Enerzijds omdat ze play-off 2 willen halen en anderzijds om Standard te laten zien dat ze de verkeerde beslissing maakten door Al-Dakhil te laten gaan.

Volg de wedstrijd STVV - Standard op zondag 10 april vanaf 18u25 op de zender Pickx+ Sports 5, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top