Blessin zorgt voor revolutie in de Serie A

Serie A | In januari verliet Alexander Blessin KV Oostende om aan de slag te gaan bij de Italiaanse eersteklasser Genoa. De Duitse coach verraste vriend en vijand met deze overstap, maar Blessin heeft tot op heden een zeer goede indruk nagelaten in de Serie A.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Blessin maakte van KV Oostende vorig seizoen één van de leukste ploegen in de Jupiler Pro League. De kustploeg werd knap vijfde en Blessin maakte indruk met zijn 3-5-2-systeem en zijn voetbalfilosofie. KVO speelde zeer dynamisch voetbal met veel druk vooruit. Dat leverde de nodige resultaten op.

Afgelopen zomer polste Sheffield United, maar die overgang ging niet door. In zijn tweede seizoen had Blessin het een stuk moeilijker, nadat hij tal van sterkhouders zag vertrekken. Standard probeerde hem vast te leggen, maar Blessin had geen interesse om in te stappen bij een club die op drift was.

Vernieuwend

In januari klopte Johannes Spors aan bij de Duitser. Hij is de technisch directeur van Genoa en kende Blessin nog van zijn periode bij RB Leipzig, waar de coach de U19 trainde. Het was een opvallende transfer, want hij verving in Italië ene Andrei Shevchenko. De Oekraïner werd na amper 69 dagen bedankt voor bewezen diensten en Blessin leek over te stappen naar een ploeg die geen kans meer maakte op het behoud.

Blessin zorgde meteen voor een grote schok in de Serie A, waar zijn voetbalfilosofie meteen voor vernieuwing zorgde. Genoa zorgde sinds de komst van de ex-coach van KV Oostende voor de meeste balrecuperaties en doelpogingen. De coach zorgt voor een frisse wind en pakt het helemaal anders aan dan ze gewend zijn in Italië. Zo zijn er vaak trainingssessies waarbij er niet op doel wordt getrapt, maar Blessin doet er alles aan om zijn spelopvattingen in de ploeg te slijpen. “Blessin legde met Genoa een voetbal op de mat dat we niet kennen in Italië', verklaarde La Gazzetta dello Sport na een 0-0 tegen Udinese.

Het behoud

"Het gaat altijd om het scheppen van ruimte. Toen ik bij Leipzig kwam, sloten we op training de hoeken van het veld af. Daar moesten we niet zijn, want als je vanuit die zone voorzet, zegt de keeper merci. Van daaruit kun je geen kansen creëren en dus schrapten we die zone op training. Je moet de ruimte weten te benutten die de tegenstander je geeft", vertelde hij vorig jaar in Sport/Voetbalmagazine.

Zijn aanpak sloeg duidelijk aan, want tussen zijn aankomst en afgelopen maandag verloor Genoa niet. Ze speelden vooral gelijk, met een opmerkelijke zeven gelijke spelen op een rij. Na de zege tegen Torino van vorige week kreeg Genoa een staande ovatie van het publiek. Zij zijn bijzonder gecharmeerd door de manier van spelen van de ploeg van onze landgenoot Zinho Vanheusden. De club heeft weer volop uitzicht op het behoud en de coach is met zijn voor Italië revolutionaire aanpak op weg om de keizer van Genoa te worden, maar de strijd is nog lang niet gestreden. Het bewijs daarvoor kwam maandag, toen Blessin zijn eerste nederlaag liet optekenen met zijn nieuwe ploeg tegen Hellas Verona (1-0). Genoa staat momenteel negentiende en voorlaatste in het klassement, op drie punten van Cagliari, dat de eerste veilige plaats bezet. Als de ex-coach van Oostende het behoud kan verwezenlijken, zou hij nog meer krediet kunnen opbouwen in Italië.

Het programma van de 32ste speeldag in de Serie A:

Zaterdag 9 april

Zondag 10 april
Volg het hele seizoen het beste van de Serie A, inclusief het duel tussen AS Roma en Inter deze zaterdag om 18 uur, op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top