Maxime Busi heeft zich snel een vaste plek veroverd bij Stade de Reims

Sport |

Er wordt veel gesproken over Wout Faes bij Reims, maar een andere Belg is ook bezig zijn stempel te drukken in de Champagnestreek. De Luikenaar Maxime Busi heeft immers snel zijn draai gevonden in de verdediging van Reims. Wat kunnen we nog meer van hem verwachten?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Maxime Busi, die bij Sporting Charleroi doorbrak tijdens het seizoen 2019-2020, heeft niet veel tijd nodig gehad om de interesse van Europese clubs te wekken. Zo trok de Luikenaar eind september 2020, na een uitstekende seizoenstart bij de Zebra's, voor 7 miljoen euro naar Italië, en meer bepaald naar Parma. In Emilia-Romagna ontdekte de rechtsback de Serie A maar dat gebeurde bij een club die het hele seizoen tegen de degradatie moest vechten. Helaas zakte de club op het einde van het seizoen ook naar de Serie B.

Dit seizoen speelde Busi dus de eerste helft van het seizoen in de tweede klasse van Italië. Dat was nog altijd bij Parma, al kreeg hij flink minder speeltijd. Tot zich deze winter de kans voordeed om terug te keren naar het hoogste niveau. Maar niet in Italië. Het was Stade de Reims dat hem die kans bood om opnieuw in eerste klasse te voetballen. Het minste wat we kunnen zeggen, is dat de voormalige Zebra snel zijn draai bij de Franse club heeft gevonden.

Titularis

Nadat hij aan het begin van de wintertransferperiode werd uitgeleend aan de club uit de Champagne-hoofdstad, paste de Luikenaar zich snel aan het Franse voetbal en de Ligue 1 aan. Hij begon als invaller, maar tegen Paris Saint-Germain mocht hij voor het eerst vanaf de aftrap in actie komen. Ondanks een 4-0 nederlaag wist Busi zijn coach Oscar Garcia te overtuigen om hem voortaan een vaste basisplek te gunnen.

Sinds die wedstrijd startte Busi acht keer op rij voor Reims, iets wat hij sinds het begin van het seizoen 2020-2021 met Charleroi niet meer had gedaan. De ervaring die hij in Italië heeft opgedaan, komt hem goed van pas en stelt hem in staat om zich op te laten merken in de Ligue 1, een kampioenschap van een relatief hoog niveau. "Ik voel me beter in de Ligue 1 dan in Italië", vertelde Busi aan L'Avenir. "In Frankrijk wordt er mee één-tegen-één gespeeld. In Italië volstaat het dat je één actie slecht inschat en je hebt het zitten. Ligue 1 vergt meer fysieke inspanning, je moet meer de flanken op en af rennen, en dat is meer mijn voetbal."

De Rode Duivels in het vizier

Natuurlijk is het moeilijk om geen vergelijkingen te maken met zijn teamgenoten Wout Faes en Thomas Foket. Door goed te presteren bij Stade de Reims hebben die twee zich een plaats bij de Rode Duivels veroverd, hoewel ze daar allebei allesbehalve zeker zijn van een vaste plek. Volgt Maxime Busi dezelfde weg? Als Reims zijn plaats in Ligue 1 weet te verzekeren (de club staat momenteel op negen punten van de eerste degradatiekandidaat), zou de speler bij Reims kunnen blijven en er zich verder ontwikkelen.

De verdediger droomt er in ieder geval van het Belgische shirt te dragen. Het feit dat hij niet werd opgeroepen voor de voorbije wedstrijden van de Rode Duivels, tegen Ierland en Burkina Faso, en Faes en Foket wel, maakte hem een beetje nerveus, maar Busi blijft realistisch. "Ze staan al veel, veel verder. Ik moet nog veel progressie maken. Zij zijn vaste basisspelers geworden in Ligue 1, ik niet, of tenminste nog niet. Ik weet wat ik moet doen om daar te komen. Ik moet me eerst echt doorzetten bij mijn club en er een onbetwiste vaste waarde worden. Dat kan je alleen maar bereiken door altijd hard te werken. Als je hard werkt en je geduld hebt, word je beloond voor je inspanningen.”

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top