Antwerp duikt onder hoogspanning de laatste twee speeldagen in

Sport |

Het ambitieuze Antwerp FC heeft twee cruciale weekends voor de boeg, te beginnen met nu zaterdag een wedstrijd op OH Leuven. Een zege is absoluut nodig om in de race voor play-off 1 te blijven én om het tumult rond de komst van Marc Overmars naar het achterplan te duwen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Neen, dat hadden ze niet goed ingeschat, zo moest het bestuur van Royal Antwerp FC toegeven na de persconferentie waarop ze Marc Overmars aankondigden als de nieuwe technisch directeur. Misplaatst triomfantelijk, in plaats van ingetogen en met de nodige duiding aangaande de recente onthullingen omtrent de rekruut.

Marc Overmars was in Nederland immers van hero tot zero herleid nadat aan het licht kwam dat hij bij zijn werkgever Ajax Amsterdam meermaals vrouwelijke collega’s en ondergeschikten seksueel intimideerde. Zijn sportieve succes staat natuurlijk buiten discussie: Overmars maakte met zijn spelinzicht, zijn neus voor talent en zijn interessante netwerk weer een internationaal gerespecteerde club van Ajax. Bovendien met de nodige financiële meerwaarde op doorverkoop van spelers: denk aan uitgaande transfers van jeugdproducten als Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Donny van de Beek.

Maar door hem amper enkele weken na zijn smadelijke ontslag en ondanks een nog lopend onderzoek al meteen een nieuwe job aan te bieden, toonde Antwerp zich weinig bewust van de huidige morele context in onze maatschappij. Voorzitter Paul Gheysens, nochtans de grote roerganger achter die spraakmakende aanwerving, bleef opvallend stil de voorbije weken. CEO Sven Jaecques mocht wel door het stof. Diverse misnoegde sponsors haakten al af.

Hoogspanning

Het imago van Antwerp kreeg op die manier een serieuze deuk. Nochtans was stamnummer 1 bezig aan een steile opgang. In 2017 eindelijk weer gepromoveerd naar de eerste klasse, daar meteen meedraaiend aan de top, Beker van België gewonnen in 2020 en met enkele ronkende transfers (Radja Nainggolan, Mikel-Ange Balikwisha, Aly Samatta, Bjorn Engels,…) zichzelf dit seizoen tot titelkandidaat bombarderend.

Daar blijft anno 2022 niet veel meer van over. Al enkele maanden leeft de Bosuil onder hoogspanning. Er is de niet aflatende druk en hetze rond coach Brian Priske, die nog niet kon overtuigen met resultaten en nog minder met het geleverde spelniveau. Dat Antwerp toch meedoet voor een PO1-ticket heeft het voornamelijk te danken aan enkele individuele bevliegingen en aan het opportunisme van spits Michael Frey (22 goals).

Of dat zal volstaan voor PO1 moet trouwens nog blijken. Antwerp verloor drie van zijn laatste vijf wedstrijden, waardoor het afgleed naar een derde plaats en zowel Gent als Anderlecht zag naderen in de race om de laatste PO1-tickets. Union en Club Brugge zijn al zeker van deelname aan die eindfase en dus kans om voor de titel te spelen. Het zou voor de fiere Antwerpenaren, de ambitieuze Paul Gheysens op kop, een blamage zijn als ze straks in PO2 moeten aantreden.

Cruciale weken

Wat die ‘opsmukoperatie’ nog moeilijker maakt, is de onenigheid binnen de spelersgroep. Waarbij ploegmaats in het openbaar hun ongenoegen laten blijken over elkaar. Zo hekelde sterspeler Nainggolan al het technische onvermogen van spits Frey en het gebrek aan professionaliteit van talent Pierre Dwomoh.

De Deense draaischijf Viktor Fischer (ex-Ajax) loopt er geregeld nukkig bij, niet tevreden met zijn invallersstatuut, net als oude krijger Faris Haroun en topaankoop Samatta. Het nadeel van een brede kern: veel ontevreden “vedetten”. De doorgaans aimabele en rustige Priske probeert de rust te bewaren, maar kan ook niet ontkennen dat de spanningen tot in de tribunes voelbaar zijn. Zo was er laatst nog een akkefietje met Ritchie De Laet, aanvoerder en publiekslieveling van The Great Old. Die werd in de belangrijke derby tegen Beerschot nog voor de pauze gewisseld, waarna hij meteen woedend het stadion verliet. De week nadien was De Laet zelfs nergens te bespeuren in de wedstrijdkern tegen Anderlecht. Volgens insiders had het Antwerpboegbeeld het op training al te bont gemaakt in een dispuut met een ploegmaat.

De komende twee speeldagen tegen OH Leuven (uit) en Cercle Brugge (thuis) worden cruciaal voor Priske wil hij zijn vel nog redden als trainer van Antwerp -als dat überhaupt nog mogelijk is tenminste. Ook voor de spelersgroep dreigt een drastische make-over indien PO1 niet gehaald wordt. Daar zal de nieuwe technisch directeur Marc Overmars wel voor zorgen… als die na alle hetze rond zijn persoon mag blijven natuurlijk.

Volg de Jupiler Pro League, waaronder het duel tussen OHL en Antwerp op zaterdag 2 april vanaf 20u30, het hele seizoen lang dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top