Union kan zich geen misstap veroorloven tegen ‘staartploeg’ Standard

Jupiler Pro League | Ze willen het niet luidop uitspreken, maar achter de schermen zijn de ambities van de Unionisten zo klaar als een klontje: nu ze er zo gloeiend dicht bij zijn, willen de Brusselaars voluit gaan voor een historische stunt. De landstitel is misschien wel in zicht, maar nog lang niet binnen handbereik. Tegen een uitbollend Standard moet leider Union winnen om ervoor te zorgen dat Club Brugge aan de vooravond van de Champions' play-offs niet in z’n nek komt hijgen. Anders dreigen de Brusselaars te kraken onder de stress.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Oh wat mist Union zijn spits Dante Vanzeir. Tegen Charleroi viel de 23-jarige Rode Duivel uit zijn rol van ideale schoonzoon en deelde een vuistslag uit aan Charleroi-verdediger Valentine Ozornwafor, waardoor hij vijf wedstrijden geschorst werd. De wedstrijd nadien kwam Union in eigen huis niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen Eupen. Ook op de vorige speeldag speelde Union gelijk. In het eigen Joseph Marienstadion bleef het tegen KV Oostende, het nummer veertien in de stand, steken op  1-1. Dankzij topschutter Deniz Undav, die in de 83ste minuut de gelijkmaker scoorde, bleef Union niet met lege handen achter.

Twee puntendelingen in vier matchen: het lijkt alsof de machine van Union op het slechtst denkbare moment begint te sputteren. En dan is de leider nog aan erger ontsnapt: tegen Kortrijk kroop Union door het oog van de naald, weer was Undav de redder in nood met de winning goal in de 87ste minuut. Anders was de kloof op dichtste achtervolger Club Brugge nog kleiner bij ingang van de Champions' Play-offs.

Standard lijkt vogel voor de kat

In de heenronde speelde Union Standard nog met 4-0 naar huis. Een stunt was het al lang niet meer, temeer omdat het toen (vorige zomer) al serieus vierkant draaide bij de Rouches. De Luikenaars pakten na Nieuwjaar een dramatische 13 op 36 – een topclub onwaardig.

Standard staat na 32 speeldagen op de dertiende plek. Het is al van de jaren vijftig geleden dat de trotse Luikenaars de competitie zo laag beëindigden. Drie weken geleden was Seraing, de voorlaatste in de stand, nog te sterk voor de troepen van Luka Elsner (0-1 verlies).

Bovendien moet het voor ervaren jongens als Renaud Emond, Mehdi Carcela (slechts een schim van zichzelf dit seizoen), Noe Dussenne of Gojko Cimirot bijzonder moeilijk zijn om zich nog op te laden voor een competitiewedstrijd: er staat immers al enige tijd niets meer op het spel voor Standard – behalve de eer en de winstpremie misschien. En dus kabbelt de topclub-in-verval rustig richting seizoenseinde.

Union champion?

Op papier lijken Emond en co. dan ook een vogel voor de kat voor een gemotiveerd Union. Gemotiveerd, want hoe je het ook draait of keert: in het Dudenpark droomt iedereen dezer dagen van de landstitel. Kampioen van België worden, 87 jaar na de laatste landstitel van La Vieille Dame: het zou niets minder dan historisch zijn. De hegemonie van de topclubs doorbreken is een stiekeme ambitie van coach Felice Mazzu – die bescheidenheid predikt maar tevens razend ambitieus is, hetgeen een moeilijke spreidstand oplevert.

Feit is: als Union op de voorlaatste speeldag van de reguliere competitie als leider niet voluit op de landstitel mikt, zal de charmante volksclub daar nog decennialang spijt van hebben. Want deze unieke kans zal zich niet snel nog eens voordoen.

Volg de Jupiler Pro League, met zondag 3 april het treffen tussen Standard de Liège en Union St.-Gilloise om 13u30, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top