Na gelijkspel tegen Ierland: gelegenheidskapitein Youri Tielemans kan beloftes niet waarmaken

Rode Duivels | België speelde gisteravond gelijk tegen Ierland in wat een zeer statische wedstrijd werd. Nochtans had gelegenheidskapitein Youri Tielemans daags voor deze match aangekondigd dat er bij de Rode Duivels hoge standaarden heersten en dat de Belgen voor niets minder dan winst gingen. Waar liep het dan mis? En deed Tielemans wel zijn duit in het zakje? Proximus Pickx blikt terug op Ierland -België (2-2).

Door Pickx

Deel dit nieuws

Daags voor de vriendschappelijke wedstrijd tegen Ierland maakte bondscoach Roberto Martinez wereldkundig dat niemand minder dan Youri Tielemans gelegenheidskapitein zou zijn tijdens de match van de Rode Duivels tegen Ierland. De 24-jarige Tielemans staat bij Leicester City nog altijd te boek als een van de grootste talenten, beschikt over de nodige maturiteit en heeft volgens Martinez al genoeg strepen verdient om de kapiteinsband te mogen dragen.

De Brusselaar nam zijn rol als kapitein meteen goed op door in de pers volmondig te verklaren dat de Rode Duivels naar Ierland waren afgereisd om te winnen. “Wij zijn bijzonder gemotiveerd en ambitieus. De laatste jaren hebben we hoge standaarden gezet en dat willen we zo houden”, vulde Tielemans aan.

Traag, statisch en ongeïnspireerd

Maar daar was tijdens de wedstrijd tegen Ierland niet veel van te merken. Het openingskwartier verliep nog vlot dankzij een snelle goal van Michy Batshuayi (‘13, 1-0). Maar nadien zagen we een België dat vooral traag, statisch en ongeïnspireerd voetbalde. Dat trage voetbal begon meestal op het middenveld bij, jawel, kapitein Youri Tielemans en zijn partner in crime Hans Vanaken. Zij leken controlevoetbal te verkiezen op aanvallende impulsen, waren dikwijls slordig in balbezit en daardoor veel te voorzichtig.

Dat zag het Ierse thuispubliek ook. Zij pookten hun elftal met luide gezangen aan om alsnog richting het doel van Simon Mignolet te marcheren en niet te veel respect te tonen tegen de nummer 1 van de wereld. De aanmoedigingen hadden effect want de Ieren begonnen steeds meer druk te zetten op de Belgen. Die plooiden helaas terug waardoor Chiedozie Ogbene in minuut 34 via een omhaal de 1-1 op het bord zette. De Belgen waren aangedaan. Gelukkig was de rust in zicht maar ook na de koffie bleven de Rode Duivels in hetzelfde bedje ziek.

"Hier om te winnen"

Want de tweede helft was nog maar pas op gang gefloten en daar waren de Ieren weer. Gelukkig was Tielemans deze keer ook van de partij. Hij pakte uit met een uitstekende tackle die de Ieren van de 2-1-voorsprong hielden, maar kon de Belgen nadien niet opnieuw sleeptouw nemen. Dat deed Vanaken wel door in minuut 57 een kopbal van Thorgan Hazard binnen te koppen (2-1). De Ieren gaven zich echter niet gewonnen: ze hadden ondertussen door dat dit niet het sterkste België was. De Rode Duivels wisten dat blijkbaar ook, want ze bleven ongeïnspireerd voetballen.

Roberto Martinez bracht met Adnan Januzaj aanvallende impulsen op het veld en dat ten koste van een onzichtbare Charles De Ketelaere. Orel Mangala werd in minuut 75 ook ingebracht voor Arthur Theate. In minuut 83 werd Batshuayi gewisseld voor Christian Benteke en kort daarna staken de Ieren opnieuw hun neus aan het venster. Want net na de wissel van Batshuayi hadden de Ieren een nieuwe aanval opgezet. Obene zette een bal voor vanaf de hoekschopvlag en Brown knikkerde die aardig voorbij Mignolet (2-2).

Zowat iedereen zat in zak en as bij de Belgen. Dat was ook de houding van kapitein Tielemans want die was hier om “te winnen”. Hopelijk vindt hij komende dinsdag tegen Burkina Faso zijn tweede adem en dirigeert hij België dan wel naar een overwining.

Volg de vriendschappelijke partij van de Rode Duivels tegen Burkina Faso komende dinsdag op VTM vanaf 20u25 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top